Εδώ και τώρα Δ. Καραμαούνας, Α. Βούζη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών Κάτια Λαζαρίδη, στον 102FM | «Εδώ και Τώρα» | 24.04.2025

Στη  πασχαλινή υπερκατανάλωση που οδηγεί και σε αυξημένη σπατάλη, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια με αρνητικές επιδόσεις ως προς τη διαχείριση του food waste αναφέρθηκε ηκαθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών  Κάτια Λαζαρίδη, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του  102FM της ΕΡΤ3.

«Η χώρα μας είναι σχετικά ψηλά. Ωστόσο κάθε χώρα μετρά με το δικό της τρόπο, οπότε  ο πίνακας κατάταξης δεν αντανακλά απολύτως την πραγματικότητα. Όποτε καλύτερη σύγκριση είναι για την ίδια χώρα να συγκρίνουμε την κατανάλωση τροφών από χρόνο σε χρόνο. Πετάμε από 600 έως 1000 ευρώ ανά τετραμελές νοικοκυριό» επισήμανε η κα. Λαζαρίδη.

Και πρόσθεσε: «Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα. Έχει  περισσότερες παραμέτρους. Χρειαζόμαστε  επάρκεια. Ειδικά στις γιορτές που υπερ-καταναλώνουμε, μπορούμε να φτιάξουμε φαγητά με όσα περισσεύουν αντί να τα πετάμε. Χρειαζόμαστε μικρές συνταγές για να αξιοποιήσουμε τα φαγητά να περισσεύουν. Η κατάψυξη σώζει τροφές που μπορούν να συντηρηθούν άψογα. Επίσης το Διαδίκτυο έχει καλές οδηγίες.

Στις Αγορές πάμε με λίστα. Αφού κοιτάξω τα ντουλάπια μου , το ψυγείο μου για να μην σπαταλήσω χρήματα σε υλικά που ήδη διαθέτω. Το 10% των αερίων του θερμοκηπίου προκύπτουν από τα τρόφιμα. Η Οδηγία είναι λιτή και κατανοητή. Για τις αγορές φτιάχνω λίστα. Για το τραπέζι μου νόστιμες συνταγές. Δεν πετώ τρόφιμα, αξιοποιώ τα τρόφιμα».

 

 

σχετικα ondemand