Στην εικόνα εγκατάλειψης του χώρου των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας , όπου πλέον δεν Υφίσταται «Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Π.Φ.Υ. Βορείου Ελλάδος & Aντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γενική Χειρουργός Νικολέτα Μανιάτη, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Μιλώντας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη μας έχουν αποδυναμωθεί, το προσωπικό φθίνει λόγω συνταξιοδοτήσεων, το οποίο δεν αντικαθίσταται. Με την ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού από νοσοκομείο σε κέντρο υγείας και το αντίστροφο δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης» επισήμανε η κα. Μανιάτη.
και πρόσθεσε: «Το 2014 απολυθήκαμε γιατί είχαμε ιδιωτικό ιατρείο , μας έβαλαν να διαλέξουμε αν θέλουμε το δημόσιο ή να κλείσουμε το ιδιωτικό μας ιατρείο. 11χρόνια μετά την απόλυση 2500 ιατρών, που διέθεταν ιδιωτικό ιατρείο, και τέθηκαν ενώπιον του διλήμματος να κλείσουν το ιατρείο τους, αν θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα. Και σήμερα παραμένουμε έκπληκτοι καθώς η ίδια κυβέρνηση , του ιδίου κόμματος , με τον ίδιο υπουργό όχι μόνο επιτρέπει τη διατήρηση του ιδιωτικού ιατρείου , αλλά δίνει και bonus σε εαυτούς τους ιδιώτες ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιο νοσοκομείο.
Πραγματικά δεν μπορείς να αποσυμφορήσεις τη δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη, αν δεν χτίσεις επαρκείς δομές με το απαραίτητο προσωπικό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) , που θα συγκρατήσει τους ασθενείς που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία. Αλλοπρόσαλλες πολιτικές που σχεδιάζονται επί χάρτου, πολιτικές στα χαρτιά, όπως αυτή του προσωπικού γιατρού, που αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες, αλλά χωρίς προσλήψεις. Δεν Υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δεν μπορεί να αναγγέλλονται έτσι πολιτικές στο χώρο της υγείας και να μην υλοποιούνται. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μονιμοποιεί η κυβέρνηση τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις και προσφέρουν καθοριστικά.
Για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού υπάρχει εδώ και δύο χρόνια ένα νέο, ολοκαίνουργιο, σύγχρονο μηχάνημα τεστ κοπώσεως, το οποίο παραμένει σε δωμάτιο του Κ.Υ. μέσα στα κουτιά του. Θέλουν, λένε, να κάνουν Χάρτη Υγείας. Ποιος θα τον κάνει; Τα μεγάλα λόγια είναι επί χάρτου, ποτέ στην πράξη.»