Στην προωθούμενη νομοθετική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του καθεστώτος λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε όλη τη χώρα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – ΑποχέτευσηςΓιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. σχεδιάζεται, χωρίς το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του σχεδιασμού. Εξέλιξη που μόνο ως θεσμικά προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Κι αυτό, διότι αρμόδιο για τις διοικητικές ρυθμίσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι το Υπουργείο Περιβάλλοντος που παρουσιάζεται σήμερα ως επισπεύδον», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανεφάρμοστη. Είναι κατ΄ ουσία απορρύθμιση. Διαχωρίζω το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Εσωτερικών , αλλά και από βουλευτές της ΝΔ που έχουν εκφράσει προβληματισμό για το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι δεν δίνει βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις στα βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ που είναι το ενεργειακό και η υποστελέχωση. Ειδικά ως προς το ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή αυτάρκεια των ΔΕΥΑ δεν θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» έτσι όπως έχει σχεδιασθεί και περιγραφεί μέχρι στιγμής δεν δίνει βιώσιμη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των ΔΕΥΑ. Κι αυτό διότι δεν οδηγεί τις ΔΕΥΑ στην ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά αντ’ αυτού τις καθιστά «πελάτες» των μεγάλων ενεργειακών παρόχων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι σήμερα, αλλά και στο μέλλον, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, Εθνικού και του ΥΠΕΝ είναι περιορισμένες, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να δανειοδοτήσει λόγω του θεσμικού του πλαισίου τις ΔΕΥΑ. Άρα λέει η κυβέρνηση ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικές Τράπεζες για να αντλήσουν κεφάλαια τα οποία αθροιζόμενα με την κρατική χρηματοδότηση θα χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις τους.
Πρόκειται για ένα νέο επιχείρημα που επικαλείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των Αναγκαστικών Συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει μάλλον αντιληφθεί ότι οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, και όχι ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι ανταποδοτικές επιχειρήσεις που τα έσοδά τους προέρχονται από τους πολίτες.
Ως Ένωση των 128 Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούμε ότι οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις, είτε σε επίπεδο περιφέρειας, είτε σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού) όπως τώρα σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι νομικά έωλες και λειτουργικά μη εφαρμόσιμες».