Στη κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθήνα Τραχήλη, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους της, προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των ζωονόσων, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την πρόοδο της οικονομίας.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξάπλωση των ζωονόσων. Κεντρικό πρόβλημα η τεράστια έλλειψη δυναμικού κτηνιάτρων, η υποστελέχωση και η διάλυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των αναγκαίων εργαστηρίων. Για παράδειγμα στη Μαγνησία έχουν απομείνει 2-3 κτηνίατροι. Επιτέλους η Πολιτεία με οποιαδήποτε κυβέρνηση στο τιμόνι θα πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέας; Θέλουμε να έχουμε Γεωργία και Κτηνοτροφία; Εμείς ως ειδικοί επιστήμονες στηρίζουμε τη γεωργία-κτηνοτροφία, για να έχουμε αυτάρκεια στην τροφική αλυσίδα. Πρόβατο και αίγα ίσον φέτα» επισήμανε η κα. Τραχήλη.
Και πρόσθεσε: «σποραδικές εστίες είχαμε μέχρι τώρα, αλλά η νόσος της ευλογιάς των προβάτων έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Να είμαστε σαφείς: η ζωονόσος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Είμαστε 100% ασφαλείς. Έχουμε επιστρατευτεί για να κατοχυρώσουμε την απόλυτη ασφάλεια για τους ανθρώπους και τα προϊόντα που καταναλώνουμε από τα ζώα. Είμαστε στη φάση της ιχνηλάτισης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε κτηνίατροι από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αφορά τον έλεγχο των τροφίμων. Οι κτηνίατροι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Αυτό που μας αναλογεί, ως κτηνίατροι, το κάνουμε. Είμαστε πύλη εισόδου ασθενειών , όπως για παράδειγμα αυτές τις ημέρες η γρίπη των πτηνών από την Βουλγαρία. Το πρόβλημα είναι ότι χάνουμε μεγάλο κομμάτι από το πολύτιμο κεφάλαιο του πληθυσμού των ζώων. Όλα αυτά τα Exotic Diseases θα τα συζητήσουμε στη Θεσσαλονίκη στην Zootechnika από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 στη ΔΕΘ».