Στα στοιχεία σοκ για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα που διεξάγει ο μη κερδοσκοπικός-μη κυβερνητικός οργανισμός «Protect Children» με έδρα το Ελσίνκι και τα οποία στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Διευθύντρια της «Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» στην Ελλάδα Αγγελική Βεργίτση στον 102FM της ΕΡΤ3./«Εδώ και Τώρα»/.
«H συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι κορίτσια και οι δράστες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των παιδιών. Οι κακοποιητές μπορεί να είναι για παράδειγμα συγγενείς ή φίλοι της οικογένειας. Η στρατηγική προσέγγισή τους είναι αρχικά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και αφού το καταφέρουν τότε ανοίγει ο δρόμος της κακοποίησης. Το παιδί μπερδεύεται, φοβάται, δεν έχει την ωριμότητα να το διαχειριστεί και αν δεν μιλήσει στην αρχή το θάβει μέσα του. Ακόμη και αν το πει στους γονείς το πιθανότερο είναι αυτοί να υποβαθμίσουν το γεγονός και να επιλέξουν να το κρατήσουν κρυφό», επισήμανε η κα. Βεργίτση.
Και πρόσθεσε: «αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των απαντήσεων το 73% έχουν αποκαλύψει το γεγονός ότι έπεσαν θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης, ενώ το 27% των θυμάτων δεν το έχουν αναφέρει ποτέ. Το 26% το αποκάλυψε αφού πέρασαν πάνω από 21 χρόνια, το 23% αμέσως μετά την κακοποίηση και το 18% μετά από 11-20 χρόνια. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της έρευνας πώς το 74% απάντησε πως παρά το γεγονός ότι αποκάλυψαν τα όσα υπέστησαν σε γονείς ή συγγενείς ή φίλους δεν δόθηκε καμία συνέχεια. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός πως από το σύνολο των περιστατικών το 95%, δεν έφτασαν ποτέ στην αστυνομία.
Δυστυχώς υπάρχει ολιγωρία στο ζήτημα της πλαισίωσης και της υποστήριξης. Πρέπει να υπάρξει μια
μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, κατανόηση και κινητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο ζήτημα. Να υπάρξουν φιλικοί οδοί μέσα στις οποίες τα περιστατικά να μπορούν να διερευνώνται από τις αρχές με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού».