Για τα επείγοντα ζητήματα της ελλιπούς ασφάλειας στη Χαλκιδική, των ανεπαρκών κρατικών υποδομών για τον όγκο των επισκεπτών και των μαζικών επενδύσεων στο real estate, κατά κύριο λόγο από τους Βαλκάνιους γείτονες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Οι ξενοδόχοι έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να του θέσουμε μια σειρά από αιτήματα για να μπει φρένο στην αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας που δυσφημούν την περιοχή και πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα.
Δεν πάει άλλο. Η πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Το βασικότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια, μετά και τα τελευταία περιστατικά που κορύφωσαν το πρόβλημα. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι προγραμματίζει μια ευρύτερη σύσκεψη για τη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, με θέμα την Ασφάλεια των Πολιτών. Πρότασή μας είναι να λειτουργήσει η Τουριστική Αστυνομία, με την απολύτως αναγκαία ενίσχυση της με προσωπικό. Επίσης οι κρατικές υπηρεσίες που έχουν αποδυναμωθεί και αποψιλωθεί από έμψυχο δυναμικό θα πρέπει να ενισχυθούν. Για παράδειγμα η Νομαρχία Χαλκιδικής πριν από μερικά χρόνια απασχολούσε 200 άτομα, ενώ τώρα απασχολεί μόνο 60 υπαλλήλους. Αντίστοιχα έχουν αποδυναμωθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική αγορά», επισήμανε ο κ. Τάσιος.
Και πρόσθεσε: «Στη Χαλκιδική έχουμε μείνει πίσω. Έχουμε 200 ανεκτέλεστες οικοδομικές άδειες. Έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία. Ο κόσμος έπρεπε να αντέξει τα μνημόνια. Τότε πουλήθηκαν πολλά σπίτια σε βαλκάνιους και κυρίως σε βούλγαρους. Ήρθαν κεφάλαια από τις βαλκανικές χώρες. Πουλήθηκαν σπίτια από 300χιλ. έως 2 εκατ. ευρώ προς εκμετάλλευση. Μας βρήκαν εύκολους, λόγω της πτώχευσης, με την golden visa. Έτσι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η Παρα-Ξενοδοχεία. Δυστυχώς δεν κάναμε τίποτα για αυτό, ούτε και οι τοπικές κοινωνίες έκαναν κάτι. Επιπρόσθετα ήρθαν και άλλα προβλήματα όπως η λειψυδρία, που προκάλεσε και την απευκταία αντιπαράθεσή μας με τον πρωτογενή τομέα. Ως προς την τουριστική κίνηση είναι σαφές ότι έχουμε υψηλές πληρότητες. Δυστυχώς ελληνική αγορά δεν υπάρχει. Δυστυχώς δεν υπάρχει.»