Στην τραγική εικόνα, με πλήθος νεκρών ψαριών στη λίμνη Κορώνεια του Λαγκαδά, που εκπέμπει SOS, και τις εικόνες οικολογικής καταστροφής που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με ιδιαίτερα ανησυχητικά ερωτηματικά για το μέλλον του οικοσυστήματος της περιοχής αναφέρθηκε ο Aντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το 2018 είχα αναλάβει και προσωπικά την ευθύνη της ολοκλήρωσης του συνολικού master plan για την αναζωογόνηση της λίμνης Κορώνειας, για να επανέλθει η ζωή στο οικοσύστημα και ειδικότερα στη λίμνη. Αυτό το πετύχαμε με τρεις τρόπους, δαπανώντας σεβαστά ποσά:
1.Κλείνοντας τα εργοστάσια στην περίμετρο της λίμνης που την μόλυναν και σφραγίζοντας τις γεωτρήσεις- πηγάδια που ήταν επίσης μολυσμένα.
2. Ολοκληρώσαμε την Εκβάθυνση της λίμνης , για να συγκεντρώνει περισσότερο νερό και να εμπλουτίζει το οικοσύστημά της
3. Δημιουργήσαμε την Τάφρο, συγκράτησης των νερών είτε από τις βροχές , είτε από τις χιονοπτώσεις, με το ίδιο στόχο του εμπλουτισμού της λίμνηw
Κύριο όμως μέλημα από το 2018 και μετά θα έπρεπε να είναι η Συντήρηση αυτών των έργων. Κρίσιμο μέγεθος ειδικά φέτος που η λειψυδρία έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας
Και πρόσθεσε: « Ωστόσο η Αρμοδιότητα της Συντήρησης των Έργων αφαιρέθηκε από την Περιφέρεια και επέστρεψε στο Υπουργείο περιβάλλοντος. Καταστήσαμε σαφές ότι ως Περιφέρεια θα θέλαμε να αναλάβουμε και πάλι την αρμοδιότητα της Συντήρησης , φτάνει να έχουμε στη διάθεσή μας και τους ανάλογους πόρους».