Για τις έντονες αντιδράσεις σε σχέση με το πόρισμα του Αρείου Πάγου που αρχειοθετεί το θέμα των υποκλοπών, καθώς η κυβέρνηση προσεγγίζει το πόρισμα «ως μία εμπεριστατωμένη έρευνα», ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μία «Μαύρη Μέρα της Δημοκρατίας», αναφέρθηκε ο Επίκουρος Kαθηγητής της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ανδρέας Τάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Μιλάμε από χθες για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο δεν γνωρίζουμε. Συμμερίζομαι την έκπληξη που νοιώθει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από την αρχειοθέτηση μιας μεγάλης υπόθεσης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, που προκαλεί εύλογα ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης. Περιμένοντας όλοι μία ξεκάθαρη απάντηση, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για Κράτος δικαίου και για αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, στην οποία η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται ακόμη περισσότερο. Η ανακοίνωση του Αρείο Πάγου αποτελεί ταφόπλακα για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου. Πλέον η φράση «θα το λύσει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», έχει καταστεί στερεότυπη έκφραση, που φοβάμαι ότι κινδυνεύει να απομείνει χωρίς περιεχόμενο. Το πόρισμα δεν επιτρέπεται να αρχειοθετεί την υπόθεση των υποκλοπών, σαν να μην έγινε τίποτα» επισήμανε ο κ. Τάκης.
Και πρόσθεσε: «Ένα από τα καίρια ερωτηματικά που καθιστούν την αρχειοθέτηση, πράξη αναιτιολόγητη είναι: Είχαμε παρακολουθήσεις. Είναι σύμπτωση ότι ΚΑΙ τα 27 πρόσωπα που παρακολουθούνταν, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ και από το predator; Επίσης ποια είναι η νομιμότητα αυτών των παρακολουθήσεων που γίνονταν από την ΕΥΠ, που δικαιολογούνται γραφειοκρατικά, χωρίς όμως ουσιαστική πειστική εξήγηση και επιχειρηματολογία, ως προς την επιλογή των προσώπων. Το κλείσιμο αυτής της τεράστιας υπόθεσης παρέχει πολύ κακή υπηρεσία στη Δημοκρατία. Είναι απολύτως αναγκαίο, μέσω της Βουλής και των διατεταγμένων οργάνων της να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της αρχειοθέτησης. Εάν δεν είναι πειστικό, θα έχουμε μείζον θέμα Δημοκρατίας».