Εδώ και τώρα Δ. Καραμαούνας, Α. Βούζη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου στον 102FM | «Εδώ και τώρα» | 22.04.2024

Στη  χαλαζόπτωση που έπληξε το Σάββατο περιοχές της Χαλκιδικής αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής  Κατερίνα  Ζωγράφου, μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Χθες ήταν μια μέρα που η Χαλκιδική ξημέρωσε με μια επιπλέον δυσκολία στον αγροτικό τομέα, γιατί το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή είχαμε στην Προποντίδα από Νέα Φώκαια έως και Άγιο Παύλο και Λάκκωμα χαλαζόπτωση και προκλήθηκαν ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελοκαλλιέργεια και τα σιτηρά, που είναι κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης, στις βερικοκιές και τα κηπευτικά. Το φαινόμενο το περιμέναμε την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αλλά ιδίως οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής βγαίνουν από μια χρονιά εξ ολοκλήρου ακαρπίας και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη φετινή» επισήμανε η κα. Ζωγράφου

και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε από τα χαράματα σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και αύριο θα αρχίσει η εκτίμηση των ζημιών. Σίγουρα στα αμπέλια, βερίκοκα και κηπευτικά περιμένουμε αποζημιώσεις. Ο προβληματισμός μας είναι για την καλλιέργεια της ελιάς, όπου είναι στο προανθικό στάδιο και η χαλαζόπτωση δεν εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας να τροποποιηθεί ο κανονισμός, θέλουμε περισσότερη μέριμνα, γιατί τα προβλήματα επαναλαμβάνονται. Περιμένουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει την τροποποίηση και να ενσωματωθούν και αυτά τα αίτια στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Εμείς ως Περιφέρεια, με γεωπόνους συνδράμουμε στο έργο του ΕΛΓΑ, ήδη είμαστε στην περιοχή. Αύριο θα είναι η διευθύντρια και η επόπτρια της Χαλκιδικής και θα είμαστε κι εμείς μαζί τους».

σχετικα ondemand