Εδώ και τώρα Δ. Καραμαούνας, Α. Βούζη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Δήμαρχος Νεαπόλεως–Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στον 102FM | «Εδώ και Τώρα» | 05.04.2024

Στο  νέο σχέδιο για την αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  στους 14 δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε  ο Δήμαρχος Νεαπόλεως–Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν επιπλέον 550 άτομα και θα συγκροτήσουν Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.). Αν αυτό ισχύσει, είναι όντως ένα θετικό βήμα. Ωστόσο δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τοποθετηθούν οι 550. Ο υπουργός είπε άμεσα θα ξεκινήσουν. Οι κινούμενες ομάδες 24 ώρες το 24ωρο που επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, να μπορούν να αντιμετωπίσουν την εγκληματική δραστηριότητα και να λειτουργήσουν και προληπτικά. Οι δήμαρχοι  τονίσαμε ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι αποδεκατισμένα. Στο δικό μας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, και στο αστυνομικό τμήμα και στο τμήμα ασφάλειας, υπηρετούν ούτε καν το 1/3 αυτών που θα έπρεπε. Και αυτοί οι λίγοι καθημερινά μετακινούνται σε άλλες υποχρεώσεις της κεντρικής αστυνομίας στην πόλη» επισήμανε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι γίνονται εκατοντάδες ρουσφέτια από τα τμήματα των συνοικιών προς την κεντρική διοίκηση, στο αστυνομικό μέγαρο. Επίσης, έχουν πάψει ή ελαχιστοποιηθεί οι πεζές περιπολίες και οι μοτοσικλετιστές, ενώ τα 1 -2 περιπολικά που υπάρχουν, δεν έχουν προσωπικό να κινηθούν ή με μια δύναμη αστυνομικών φυλάνε σε 24ωρη βάρδια δημόσια πρόσωπα. Άλλο είναι οι εταιρείες φύλαξης, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν περιστασιακά, και άλλο η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσης της πολιτείας να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας. Αν και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε σε ολισθηρό δρόμο και θα μπλέξουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Αναφερομένος  στην παραβατικότητα των ανηλίκων ο κ. Δανιηλίδης τόνισε: «ο υπουργός κουνούσε το κεφάλι του. Όταν βλέπουμε 13χρονα να έχουν διολισθήσει στην παραβατικότητα με μαχαίρια, τσεκούρια, κλπ., είπα: “Κύριε υπουργέ, τι περιμένουμε; Να βγουν με καλάσνικοφ;” Πρώτα η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, η οικογένεια, να νιώθουμε ότι αποτύχαμε στον ρόλο μας. Πρέπει να υπάρχουν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης της οικογένειας και του ανήλικου. Ασφαλώς χρειάζεται η καταστολή, η αποτροπή, αλλά πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στην πρόληψη».

σχετικα ondemand