Εδώ και τώρα Δ. Καραμαούνας, Α. Βούζη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και ευρωπαϊκών θεμάτων του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Ελένη Σαμιωτάκης, στον 102FM | «Εδώ και Τώρα» | 15.03.2024

Για την 5η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ αναφέρθηκε η  υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και ευρωπαϊκών θεμάτων του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Ελένη Σαμιωτάκη μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102 FM της ΕΡΤ3.

«Έως το 2050 η χρόνια νεφρική νόσος θα είναι η 5η αιτία θανάτου. Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εστιάζει στην ενημέρωση και πρόληψη της κοινωνίας, της ιατρικής κοινότητας και της πολιτείας για την υγεία των νεφρών και για να μειωθεί η αυξητική πορεία μιας νόσου ύπουλης και σιωπηλής που κατά κανόνα διαγιγνώσκεται στο τελευταίο της στάδιο με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή των ασθενών», τόνισε η κα. Σαμιωτάκη και πρόσθεσε:

«Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή αναζήτηση μοσχεύματος για την πολυπόθητη μεταμόσχευση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει την αυτονομία και λειτουργικότητα του ασθενή. Η λίστα μεταμόσχευσης τα τελευταία 2 χρόνια μας παρέχει ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης  Ιπποκράτειο και  ΑΧΕΠΑ, που ασχολούνται ιδιαίτερα με τους νεφροπαθείς.

Η ενημέρωση και η πρόληψη μέσω ενός δυνατού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η ισότιμη πρόσβασή μας στη φροντίδα για την υγεία μας και η καθολική πρόσβαση στη φαρμακευτική πρακτική βρίσκεται στην κορωνίδα των διεκδικήσεων μας και θα παραμείνει έως ότου δούμε συγκεκριμένες δράσεις που θα εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τους νεφροπαθείς και μείωση της αυξητικής τάσης εμφάνισης της νεφρικής νόσου», για να καταλήξει η κα. Σαμιωτάκη:

Καίριας σημασίας που θα πρέπει να προσεχθούν από όλους μας αποτελούν:

  1. Η ετήσια επίσκεψη στον οικογενειακό μας  γιατρό
  2. Το διαμάντι της διατροφής που είναι η μεσογειακή δίαιτα
  3. Και το κρισιμότερο η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Η παγκόσμια καμπάνια που εκκινεί  για την πρόληψη της νεφρικής ανεπάρκειας , αιτιολογείται απόλυτα καθώς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα η θεραπεία των νεφροπαθών του τελευταίου σταδίου.

σχετικα ondemand