Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια δημιουργίας και λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) αναφέρθηκε ο Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης » του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου και τυπώθηκε στις 22 Ιουνίου του 1925. Τα μαθήματα ξεκίνησαν την επόμενη χρονιά.
Οι εκδηλώσεις που προετοιμάζουμε και υποστηρίζουμε είναι:
– ο θεσμός της Φοιτητικής Εβδομάδας,
-το ΑΠΘ τις Κυριακές που θα κρατήσει ένα δεκαήμερο,
– η έξοδος του ΑΠΘ στην πόλη,
-η επαφή με τους πτυχιούχους των διαφορετικών σχολών,
-Μεγάλες εκδηλώσεις στις 12 Ιουνίου και στις 23 Νοεμβρίου,
-Με ενδιάμεσες δημόσιες συζητήσεις με τον Σύλλογο Αποφοίτων» επισήμανε ο κ. Γούναρης.
Και πρόσθεσε: «Στο Αριστοτέλειο χτυπάει η καρδιά της πόλης. Ίσως είναι και η καρδιά η ίδια αυτά τα εκατό χρόνια. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί τη Θεσσαλονίκη χωρίς το πανεπιστήμιο. Μια καινούργια ταυτότητα, μετά από αυτή της προσφυγομάνας, είναι το πανεπιστήμιο. Είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας στον τομέα της έρευνας. Όλη η πνευματική ζωή της πόλης, η οικονομία της πόλης στην οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Πώς θα ήταν η ταυτότητα της πόλης χωρίς το πανεπιστήμιο, όλη η συγκρότηση της Μακεδονίας; Τα νοσοκομεία που στελεχώνονται από γιατρούς του Αριστοτελείου, τα σχολεία, τα φροντιστήρια.
Η Φιλοσοφική Σχολή είναι περήφανη για τον δημοτικισμό, για τους δασκάλους που διαμόρφωσαν την κλασική φιλολογία από τη δεκαετία του ’50 και συνέχισαν την παράδοση των ιδρυτών. Οι αρχαιολόγοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του πολιτισμικού χάρτη της Μακεδονίας με τις ανασκαφές. Η Φιλοσοφική είναι πάντα στις θέσεις 2-20 στη διεθνή κατάσταση, των Κλασικών Επιστημών είναι στις πρώτες 50».