Στις διαδικασίες προσλήψεως στο δημόσιο, καθώς χιλιάδες υποψήφιοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για τις 2.217 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, οι οποίες απαιτούν απολυτήριο Λυκείου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) Θάνος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Έληξε χθες η προθεσμία για τις 2217 προσλήψεις, μέσω μοριοδότησης. Τελικά ήταν 106.000 οι αιτούντες, το οποίο πράγματι είναι εντυπωσιακό ποσοστό για 2.000 θέσεις και μάλιστα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αξίζει σχολιασμού και προβληματισμού. Υπάρχουν δύο επίπεδα προβληματισμού. Το ένα είναι ότι οι θέσεις έχουν μισθό καθαρά 720 ευρώ, για 12 και όχι 14 μήνες τον χρόνο όπως στον ιδιωτικό χώρο. Γιατί σε μια περίοδο που η ανεργία είναι σχετικά χαμηλή, στο 9% για τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί έχουν μεγάλο ενδιαφέρον θέσεις χαμηλής αμοιβής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαιωάννου.
Και πρόσθεσε: «το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι ότι από την πείρα μας σε άλλες προκηρύξεις, ένα 40% συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ, αλλά κάνουν αίτηση με βάση το απολυτήριο λυκείου. Το επιτρέπει ο νόμος, δεν είναι παράνομο. Εκεί, λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι δέχεσαι για τα επόμενα 8 χρόνια -γιατί είσαι υποχρεωμένος- να παραμείνεις σε θέση κατώτερη από τα προσόντα σου. Κάνεις καθήκοντα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που σπούδασες και πλήρωσες εσύ και η οικογένειά σου. Και για τη δημόσια διοίκηση αυτό είναι πρόβλημα, γιατί άνθρωποι που έχουν πλεονάζοντα προσόντα, δεν έχουν δυνατότητα ανέλιξης.»