Στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας , που έχουν στο επίκεντρό τους ως θύμα τη Γυναίκα αναφέρθηκε η εγκληματολόγος-πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Έλενα Συρμαλή, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της ΕΡΤ3.
« Είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί οι γυναίκες καταγγέλλουν. Έχουμε περισσότερες συλλήψεις, αλλά μας προβληματίζει ότι έχουμε ένα φαινόμενο που επιμένει για χρόνια. Στη χώρα μας η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συμπεριφορά του θύματος, παρά για τη συμπεριφορά του δράστη. Τι έκανε το θύμα για να προκαλέσει; Το θύμα ποτέ δεν φταίει, γιατί το πέρασμα στην εγκληματική δράση είναι ευθύνη του δράστη;» επισήμανε η κα. Συρμαλή.
Και πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό το λένε και “Σύνδρομο Κακοποιημένης”. Έχουμε έναν φαύλο κύκλο βίας. Επειδή βρίσκεται στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, το θύμα θεωρεί ότι έχει μέρος της ευθύνης για την εγκληματική πράξη. Μέχρι και τη δεκαετία του ’90, αρχές του 2000, ήταν πολύ διαδεδομένη η φράση, και την ακούγαμε ακόμη και από υψηλά ιστάμενα άτομα, ότι “δεν μπορείς να διαλύσεις το σπίτι σου για μια σφαλιάρα”. Διανύσαμε πολύ δρόμο και χρειάστηκε να κάνουμε πάρα πολλές καμπάνιες ενημέρωσης, για να καταλάβουμε ότι το θύμα, ό,τι και να κάνει, δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του δράστη».