Συγκλονιστικές μαρτυρίες, μια τεράστια Κραυγή Αγωνίας-SOS και ένα κύμα εγρήγορσης από την κοινωνία που προκάλεσε το μαρτύριο του τρίχρονου μωρού, του Άγγελου από την Κρήτη, που έφυγε από τη ζωή, δίνοντας ζωή και τους γιατρούς του να κρατούν ενός λεπτού σιγή μέσα στην εντατική παρουσίασε ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
Με την καταλυτική φράση: «Κάποιοι δεν μπορούν να το δεχτούν ότι ήξεραν, αλλά δεν είπαν κάτι» ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε πως είχαμε αυτό το τσουνάμι Ανθρωπιάς και Ευαισθητοποίησης που κατευθύνθηκε προς το «Χαμόγελο του Παιδιού»: «Είχαμε 187.000 κλήσεις, 513 κλήσεις την ημέρα, το 2024.Ασχοληθήκαμε με 7 παιδιά καθημερινά για σωματική, ψυχολογική κακοποίηση και παραμέληση. Εν δυνάμει μπορεί να είχαν την ίδια τύχη που είχε ο μικρός.
Έχουμε αναφορές που από τύχη κάποια παιδιά δεν έρχονται στην ίδια κατάσταση. Κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα, μετά το συμβάν του μωρού, έχει γίνει ένας καταιγισμός περισσότερων αναφορών από αυτές που είχαμε. Και κάποιοι δεν μπορούν να το δεχτούν ότι ήξεραν, αλλά δεν είπαν κάτι.
Προχθές μας τηλεφώνησε ένα 10χρονος -και αυτό είναι το μεγαλείο της εμπιστοσύνης- και είπε ότι εγώ δεν αντέχω άλλο με αυτό που ζω στην οικογένειά μου και θα βάλω τέλος στη ζωή μου και μας ζήτησε να πάμε μαζί του να το καταγγείλουμε. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα με την ψυχολόγο και τι μας είπαν; “Ναι, το ξέρουμε. Υπάρχει ένας κακός χωρισμός, βίας”. Άρα, αν το παιδί κάνει το απονενοημένο, θα πούμε “το ξέραμε”;
Και πέρσι και φέτος καθημερινά κάνουμε αναφορές μέσω του εισαγγελέα. Μέχρι και τέσσερις αναφορές. Το παιδί βρέθηκε δολοφονημένο στην Αχαΐα, έξι αναφορές, το παιδί βρέθηκε τεμαχισμένο στα Σεπόλια. Πρέπει σαν κοινωνία να αντιμετωπίζουμε τα θέματα πιο άμεσα, ταρακουνώντας τους θεσμούς. Πρέπει να σας πω, βέβαια, ότι αν δεν υπήρχαν κάποια άτομα μεμονωμένα, όπως στην αστυνομία, εμείς θα κάναμε μόνο ευχές.
Δύο παιδιά σε τρεις μέρες δηλώνουν πρόθεση για αυτοκτονία.» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, εφόσον το χρησιμοποιήσει κάποιος κατά το δοκούν. Εξηγώ: Μια κυρία κάλεσε το 100 για να πει ότι ο γείτονάς της είχε δεκαπέντε μέρες να βγει από το σπίτι και της είπαν ότι δεν μπορεί να κάνει δήλωση εξαφάνισης, γιατί δεν είναι συγγενής, ενώ αυτό δεν ισχύει.Της είπαν να φωνάξει κλειδαρά. Η γυναίκα δεν ήξερε τι να κάνει όταν της το λέει αυτό ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Πήρε σε εμάς κι εμείς τις είπαμε τι να κάνει. Μετά παρενέβη ο διοικητής και ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση.
Μια μητέρα είπε ότι η κόρη της, 21ενός ετών, έφυγε και άφησε σημείωμα ότι θα αυτοκτονήσει και της είπε ο αστυνομικός ότι πρέπει να περάσουν 24 ώρες (σ.σ. για να την αναζητήσουν). Πήρε εμάς, την ψάξαμε, αλλά ήταν αργά, η κοπέλα είχε πέσει από τον 7 όροφο. Όλα αυτά τα περιστατικά, όλη αυτή η βία, είναι χιονοστιβάδα.
Κάναμε συνέδριο και ήρθαν όλοι από το εξωτερικό, ήρθε η αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας, και δεν ήταν κανένας (σ..σ από τις ελληνικές αρχές). Στη Σουηδία μιλούν για πρόληψη, εδώ μιλάμε μόνο για καταστολή. 97.000 παιδιά στήριξε το Χαμόγελο το 2024, με 400 εργαζόμενους επιστημονικό προσωπικό και 9.000 εθελοντές, που τα βγάζουμε πέρα ζητιανεύοντας. Αναρωτιέται κανείς αν πατήσει ένα παιδί ή μια γυναίκα το button (σ.σ. κουμπί πανικού) τι θα γίνει; Θα έρθει η αστυνομία και μάλιστα γρήγορα. Αλλά διανοείται κανείς τι θα πάθει μετά αυτό το παιδί, που δεν θα του συγχωρήσουν την πράξη να φέρει την αστυνομία; Θα γίνει η ζωή του μαρτύριο. Χρειάζεται υποστήριξη, πρόληψη, να πλαισιωθεί ένα παιδί που ζητάει βοήθεια.
Τα σχέδια για το 2025 είναι να κρατήσουμε στη ζωή την ποιότητα που έχει το «Χαμόγελο του Παιδιού», όλα αυτά τα χρόνια, να επεκταθούν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας. Από την μια δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ας είναι καλά(σ.σ. το λέει ειρωνικά) η κυρία (σ.σ. αναφέρεται σε πρώην κα. υπουργό) που τα έκανε και όσοι ήταν από πίσω. Τα παιδιά που είναι παραμελημένα, γιατί η οικογένεια είναι σε κρίση (σ.σ. οικονομική), έρχονται στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να μας βάλει κι άλλους φόρους. Το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ δεν λύθηκε, βασιζόμαστε στη φιλανθρωπία. Για να τα λέμε όλα, έγινε μια νομοθεσία που πιστοποιούνται οι φορείς και όσοι έχουν τα εχέγγυα υποτίθεται θα απαλλάσσονται από φορολογία. Αυτό ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι. Η ΑΑΔΕ λέει ότι θα μας φορολογήσει και τα SMS».