Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

O Καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, στον 102FM της ΕΡΤ3 | «Αίθουσα Σύνταξης» | 03.02.2025

***(Σημείωση- 9:20 πρωί Δευτέρας, 3/2/2025)

Στην κλιμακούμενη  ανησυχία που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, καθώς οι σεισμικές δονήσεις δεν έχουν σταματήσει εδώ και ημέρες, με 380, κατά βάση μικροσεισμούς, να έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας(***) στην εκπομπή  «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Είμαστε επιφυλακτικοί. Έχουμε μια επίμονη δραστηριότητα που ξεκίνησε σχεδόν από τις αρχές του χρόνου, αλλά βρίσκεται σε φάση κορύφωσης. Έχει διεγερθεί ένας χώρος που ανήκει στο υποθαλάσσιο ρήγμα βορειοανατολικής νοτιοδυτικής κατεύθυνσης, που έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, το 1956 με 7,3 μέγεθος που προκάλεσε ζημιές και λόγω της δόνησης και ενός τσουνάμι. Είναι και η διάσταση του χώρου που διεγέρθηκε τέτοια που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6. Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί όταν υπάρχει τέτοια διέγερση. Δεν μπορούμε να δώσουμε χρονικό περιθώριο ωρών ή ημερών. Βλέπουμε ότι έχει διεγερθεί ένα ενεργό ρήγμα που έχει συνδεθεί με ισχυρούς σεισμούς. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς παρεμφερών μεγεθών, τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεκάδες σεισμούς πάνω από 4. Δεν έχουμε κάποιον  κύριο σεισμό. Έχει χαρακτηριστικά “σμηνοσειράς σεισμών”. Δεν έχει κάποιον να χαρακτηριστεί ως κύριος και σβήνει πιο αργά», επισήμανε ο κ. Σκορδίλης.

Και πρόσθεσε: «Με αυτή την εικόνα που έχουμε τώρα, αν εκδηλωθεί κύριος σεισμός θα έχουμε διαφορετική εξέλιξη. Οπότε, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί. Δεν έχει σύνδεση με το ηφαίστειο. Μιλάμε για ενεργοποίηση ενός τεκτονικού ρήγματος. Το ηφαίστειο είναι μια άλλη υπόθεση. Έχει δικούς του μηχανισμούς ένα ενεργό ηφαίστειο. Δεν συνδέεται με τους μηχανισμούς που δίνουν τους σεισμούς. Ίσως θα μπορούσε ένας μεγάλος σεισμός να επηρεάσει θεωρητικά, αλλά δεν έχουμε τέτοια εικόνα. Δεδομένου  ότι το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο, αν γίνει μεγάλος  σεισμός υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι.

Αναφορικά με την εγρήγορση της πολιτείας και εάν αυτή δικαιολογείται ο κ. Σκορδίλης τόνισε: «Και δικαιολογείται Και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενέργειες,  ως ενέργειες-πιλότος. Γίνονται βήματα προς την  κατεύθυνση της πρόληψης, τα οποία μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστούν. Για μια ημέρα, δύο ίσως, μέχρι να γίνει κάποιος έλεγχος στα κτίρια. Αλλά δεν συμφωνώ με το να είναι κλειστά τα σχολεία. Διαφορετικά, θα λέγαμε ας πάρουν όλοι τα καράβια να φύγουν. Καλό είναι ότι πήγαν κάποια συνεργεία εκεί, συνάδελφοί μας, ο κος. Παπαζάχος έστησε σταθμό. Αυτά καλώς γίνονται. Να γίνονται «επιθετικές» πολιτικές. Για κάθε δήμο υπάρχουν σχέδια, ορίζονται κάποιοι χώροι καταφυγής. Ξέρουν οι κάτοικοι ποιοι είναι αυτοί οι χώροι; Το ξέρουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατέβουν στη θάλασσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για παλιρροϊκό κύμα; Ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους, αν διακοπεί η επικοινωνία; Όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν στις ιστοσελίδες των δήμων πριν την εκδήλωση κάποιων σεισμών.

Αν ανοίξεις το site του δήμου Θεσσαλονίκης ή της περιφέρειας, θα δείτε ότι υπάρχουν λεπτομερέστατα  σχέδια, αλλά δεν τα ξέρει ο κόσμος. Πρέπει να υπάρξει επιθετική πολιτική ενημέρωσης. Παλιά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του νερού ερχόταν και φυλλάδια για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού».

σχετικα ondemand