Για τη «μεγάλης κλίμακας» κυβερνο-επίθεση που ανακοίνωσε ότι δέχθηκε η κινεζική νεοφυής εταιρεία DeepSeek, καθώς η εταιρία παρουσίασε ένα αναβαθμισμένο χαμηλού κόστους μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), που αμφισβήτησε την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και οδήγησε τις μετοχές του κλάδου σε τεράστιες απώλειες τόσο στη Wall Street, όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πληροφορικής του ΑΠΘ Αναστάσιος Τέφας, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Είναι μια νέα εταιρεία στην Κίνα, της τελευταίας διετίας, που χρηματοδοτήθηκε από κάποια funds κινεζικής προέλευσης υποθέτω. Έβγαλε δωρεάν ένα ανταγωνιστικό του πολύ γνωστού chat gpt. Το πρώτο σημαντικό, λοιπόν, είναι ότι είναι ανοιχτού κώδικα και ελεύθερη για όλο τον κόσμο. Το δεύτερο είναι ότι το κατάφερε με περιορισμούς που ούτως ή άλλως έχει από τις ΗΠΑ, με χαμηλότερης ποιότητας υλικό και πολύ χαμηλότερο κόστος, περίπου 10 με 100 φορές χαμηλότερο κόστος», επισήμανε ο κ. Τέφας
Και πρόσθεσε: «προκάλεσε μεγάλες αναταραχές, γιατί όλη η Αμερική έχει δει το μέλλον στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει περάσει η ιστορία ότι πρέπει να επενδύσουμε τεράστια κεφάλαια στην τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγή ενέργειας, με πυρηνικά εργοστάσια. Έρχεται, λοιπόν, η εταιρεία από την Κίνα και λέει: “Ξέρετε; Μπορεί να γίνει και φθηνότερα”. Είναι μεγάλο θέμα, ολόκληρα μαθήματα κάνουμε γι’ αυτό για την ηθική, κλπ. Θα έλεγα ότι είναι τόσο αξιόπιστο όσο και το chat gpt. Για πρώτη φορά έχουμε ένα μοντέλο που έχει συλλογιστική, μας βγάζει, δηλαδή, τι ακριβώς σκέφτηκε και απάντησε αυτό που μας απάντησε. Αυτό είναι σημαντικό για την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί ο άνθρωπος θέλει μια εξήγηση.
Το κόστος μειώνεται φοβερά, η εταιρεία θα βγάζει χρήματα, παρόλο που το μοντέλο της είναι ελεύθερο. Το μοντέλο των Κινέζων είναι πολύ, πολύ καλύτερο. Θα υπάρξει τεράστιος ανταγωνισμός, αλλά είναι ακόμη για παίκτες που έχουν πρόσβαση σε μεγάλα οικονομικά ποσά. Οι επενδύσεις είναι εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άρα ευρωπαϊκές εταιρείες βγαίνουν εκτός συναγωνισμού. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, ελπίζω να υπάρξει το αντίπαλο δέος. Υπάρχει λογοκρισία, αλλά γίνεται μέσω δεδομένων. Είναι η αλήθεια που, σε έναν βαθμό, του είπαν (σ.σ. του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης) να μάθει.
Οι Αμερικανοί δίνουν στους Κινέζους επεξεργαστές παλαιότερης, δύο ετών, τεχνολογίας.Αυτό που κατάφεραν οι Κινέζοι είναι με τεχνολογία δύο ετών πριν. Με χαμηλότερη τεχνολογία κατάφεραν να παράγουν εφάμιλλο αποτέλεσμα. Και ίσως οι Αμερικανοί να σκέφτονται να παρέχουν ακόμη χαμηλότερους επεξεργαστές στους Κινέζους. Όποιος κατέχει τα μέσα και μπορεί να περάσει απόψεις μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων, έχει μια τεράστια δύναμη. Αυτή τη στιγμή ο Κινέζοι είναι πίσω στους επεξεργαστές. Το ηθικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη κρατάει πίσω την ανάπτυξη. Στην Κίνα δεν υπάρχει. Ανέπτυξαν το σύστημα χωρίς περιορισμούς και το έκαναν πιο γρήγορα».