Για τους τρόπους αντιμετώπισης του Τικ Τοκ, την κατάργηση του fact-checking στα social media, καθώς και την επικοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή Τραμπ αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της ΕΡΤΒασίλης Βασιλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Ήταν μια τακτική από πλευράς εταιρείας για να δείξει την ενόχλησή της την ώρα που ο Τραμπ είχε μεταβάλλει τη στάση του και προσπαθούσε να βρει μια λύση με την πίεση της κινεζικής κυβέρνησης να λειτουργούν αμερικανικά μέσα και στην Κίνα. Αμερικανικές εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν υποβάλει προτάσεις, όχι για εξαγορά, αλλά για συνεργασία. Είναι ένα εργαλείο που έχει πολύ μεγάλη επίδραση στο κοινό. Μόνο στις ΗΠΑ είναι 170 εκατομμύρια οι χρήστες, μεγάλο ποσοστό νεολαίας, όπως και παντού σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος,
και πρόσθεσε: «προσφέρεται ως εργαλείο και για την πολιτική προπαγάνδα, αυτό είναι γνωστό. Στην Ευρώπη φαίνεται από τον εναγκαλισμό της ακροδεξιάς σε αυτό το εργαλείο. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν δρακόντειοι νόμοι, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με το μέσο. Οι νόμοι προβλέπουν πολύ μεγάλα ποσά προστίμων. Για το Τικ Τοκ ειδικά δεν έχει αποφανθεί η Ε.Ε. και μάλλον παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι από εταιρείες στις ΗΠΑ μεταφέρονται πληροφορίας στην Κίνα.
Προκύπτει επίσης ως μείζον θέμα και το ποια είναι η αξία των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ απέναντι σε αυτό το χάος της παραπληροφόρησης. Είναι το βασικό ζήτημα ηθικής χρήσης της νέας τεχνολογίας. Είναι θέμα ευρωπαϊκής άμυνας να ρυθμιστούν αυτές οι πλατφόρμες ».