Αίθουσα Σύνταξης Μαρία Τσακίρη Χρήστος Τσαλικίδης
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

O Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του νοσ. «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 09.01.2025

Στο λεγόμενο πρώτο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη, τις αναγκαίες διαδικασίες ελέγχου , και εντοπισμού, καθώς και τα μέτρα  προστασίας των πολιτών αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του νοσ. «Παπανικολάου» Αδαμάντιος  Χλωρός, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της ΕΡΤ3.

«Ήρθε στην εφημερία της Παρασκευής, επιδεινώθηκε το Σάββατο, διασωληνώθηκε και είναι στη ΜΕΘ. Είναι παγκόσμιος ο ιός, γνωστός εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Είναι ένας ιός κοινός των ιών του αναπνευστικού, είναι τόσο διαδεδομένος που τα παιδιά ως τα 10 τους χρόνια έχουν αντισώματα 100%, δηλαδή έχουν μολυνθεί. Δεν με ανησυχεί καθόλου (σ.σ. το ότι εντοπίστηκε το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη). Υπάρχει ακόμη κορονοϊός, γρίπη τύπου Α κι ένα σωρό άλλοι ιοί, που είναι δύσκολο να διαπιστωθούν γιατί τα τεστ είναι πολύ ακριβά και δεν τα κάνουμε συνέχεια. Αυτός ο ιός εντοπίζεται με pcr ή με κάποιο πάνελ. Μεταπνευμονοιός τον ονόμασαν έτσι αυτοί που τον ανίχνευσαν για πρώτη φορά. Ταυτοποιήθηκε ως αίτιο κοινού κρυολογήματος το 2001.», επισήμανε ο κ. Χλωρός και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε τίποτα. Μια βόλτα στην αγορά και καταλαβαίνει κανείς ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας. Είναι αναγκαίο να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Όταν κάποιος νοσεί, βήχει, έχει συνάχι, να βάζει μάσκα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, κι αν είναι σε ευπαθή ομάδα να προστατεύεται ο ίδιος. Να τηρούνται μέτρα ατομικής υγιεινής, καθαρισμός χεριών, κλπ.  Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε ήπιες επιδημίες γρίπης, δεν είχαμε πολλούς θανάτους. Οι τελευταίοι χειμώνες είναι πιο ήπιοι, γι’ αυτό είδαμε τον κορονοϊό να κυκλοφορεί και το καλοκαίρι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την κλιματική αλλαγή και πρέπει να προστατευόμαστε όλον τον χρόνο.

Όσο καλύτερα αντιμετωπίζονται στην αρχή το πράγματα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να ελέγξουμε τις μεταλλάξεις.  Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως δεν έχουμε ιδιαίτερη επιβάρυνση από λοιμώξεις φέτος. Για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο. Αλλά και για τον κορονοϊό τα εμβόλια έχουν βραχύβια δράση και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικά.

Συνιστάται ανάπαυση, ενυδάτωση, κάτι για τον βήχα, κάτι αποσυμφορητικό για τη μύτη. Όλα τ’ άλλα τα ματζούνια δεν έχουν καμία επίδραση.Ο Ασθενής πάει στο γιατρό όταν έχει σοβαρά συμπτώματα. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι δημοσιογράφοι καλώς ενημερώνουν, αλλά ταυτόχρονα μεταδίδουν σημεία και τέρατα».

σχετικα ondemand