Στην ιδιαιτέρως ρευστή και ευμετάβλητη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, και τα πολλαπλά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα εντός και εκτός της Συρίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Υπήρξε ένας αιφνιδιασμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα επέλασης των τζιχαντιστών. Το δεύτερο είναι το πόσο γρήγορα έπεσε αυτό το «κάστρο». Η Συρία ήταν ήδη ένα αποτυχημένο κράτος και από τις κυρώσεις και από τα μεγάλα ζητήματα διαφάνειας, των ναρκωτικών, κλπ. Άρα, ένα αποτυχημένο κράτος, όπου λείπει ένα εθνικό συστατικό που έρχεται να το ενώσει. Ήταν κυρίως η Χεζμπολάχ που «κρατούσε τα μπόσικα» για τον Άσαντ. Ο Άσαντ δεν θα μπορούσε πλέον να σταθεί και το βλέπουμε από το μέγεθος και το εύρος της λιποταξίας των στρατιωτών του», επισήμανε ο κ. Σέρμπος.
Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν το καταλάβαμε, αλλά πώς δεν τα κατάλαβε ο Άσαντ; Ο Ερντογάν ζητούσε εδώ και καιρό να συναντηθεί μαζί του και δεν το έπραξε. Οι Ρώσοι τον πίεζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο εξισορροπητικό. Ο μεγάλος χαμένος είναι το Ιράν και δευτερευόντως η Ρωσία. Το κενό ισχύος προέκυψε λόγω του Ισραήλ. Μας απασχολεί το πώς θα κυβερνηθεί η Συρία. Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος κερδισμένος, που ανεβάζει τη δύναμη και την επιρροή του και μπορεί να πουλήσει εκδούλευση σε πολλούς, είναι η Τουρκία.
Αλλά και οι Άραβες θέλουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Επίσης, η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό μέσω μιας σταθεροποίησης στη Συρία. Το θέλει και ο Ερντογάν. Το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να μην αφήσει οπλισμό με ποιοτικά χαρακτηριστικά να πέσει στα χέρια των ανταρτών. Ο Άσαντ είχε χημικά όπλα.Όχι, δεν θα έχουμε απευθείας εμπλοκή Ισραήλ-Συρίας σε αυτή τη φάση. Το Ισραήλ μπορεί να προτιμά την άνοδο της Τουρκίας στη Συρία, θεωρώντας ότι ίσως θα μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί της καλύτερα.
Η χώρα μας είναι τοποθετημένη στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ενισχύει τη διαπραγματευτική της δύναμη έναντι της Δύσης. Επειδή, όμως, δεν είναι η Τουρκία που ξέραμε, ο αξιόπιστος εταίρος, άλλο είναι το κομμάτι του πόσο σημαντική είναι η Τουρκία σε αυτό το κομμάτι και άλλο τι συμβαίνει δυτικότερα. Τα τελευταία χρόνια όταν ανεβαίνει η διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας στη Δύση, αυξάνεται και η αξία της Ελλάδας».