Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 09.12.2024

Στην αιφνιδιαστική και ραγδαία κατάρρευση του καθεστώτος  Άσαντ της Συρίας και η αναδιάταξη των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Αιφνιδιάστηκα. Δεν το περίμενα. Βέβαια, δεν παρακολουθούσα στενά τη Συρία τους τελευταίους μήνες. Πιθανότατα όλοι αιφνιδιαστήκαμε όχι τόσο με την ταχύτητα της επέλασης, αλλά της κατάρρευσης. Ευτυχώς που έγινε έτσι, γιατί γλιτώσαμε πολλές χιλιάδες θύματα», επισήμανε ο κ. Υφαντής

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι η παντελής αδυναμία της Ρωσίας να παρέμβει ή αν τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα που δεν είχε το περιθώριο. Η μεγάλη της προτεραιότητα είναι στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι τόσο ισχυρές όσο πιστεύαμε και αποδείχθηκε στην Ουκρανία. Αλλά δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η ρωσική αεροπορία δεν σήκωσε ούτε ένα αεροπλάνο, έστω να καθυστερήσει την επέλαση. Μάλλον συνειδητοποίησε ότι δεν έχει κανένα νόημα.  Δεν είχε κανένα νόημα επιχειρησιακά ή πολιτικά να προσπαθήσει.

Ένα είναι το σενάριο αυτή τη στιγμή στη Συρία. Υπάρχει επικράτηση της αντιπολίτευσης. Ας  ελπίσουμε ότι είναι αρκετά ενωμένη και δεν θα έχουμε έναν δεύτερο εμφύλιο. Είναι ισλαμιστές. Δυνάμεις με καταγωγή από τις πιο ακραίες και απεχθείς οργανώσεις του παρελθόντος, Αλ Κάιντα, όχι όλες αλλά η πλειοψηφία τους. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μια επανάληψη αυτού που είδαμε στο Αφγανιστάν. Τους Ταλιμπάν να εμφανίζουν αρχικά ένα μετριοπαθές πρόσωπο και, προϊόντος του χρόνου, την εγκαθίδρυση ενός σκοτεινού καθεστώτος .Δεν θα κάνει τίποτα η Δύση μέχρι να δει ποιο είναι το πρόσωπο της νέας κατάστασης».

σχετικα ondemand