Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Διεθνολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 05.12.2024

Στα ενεργά πολεμικά μέτωπα Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής , καθώς και στη μείζονα πολιτική κρίση στη Γαλλία , μετά την αποδοκιμασία και την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ αναφέρθηκε ο διεθνολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία τον τελευταίο καιρό. Η πρωθυπουργοποίηση Μπαρνιέ από τον πρόεδρο Μακρόν  δεν ήταν απόλυτα συμβατή με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση η γαλλική κυβέρνηση εξαρχής. Έχουμε ανάλογο φαινόμενο στη Γερμανία, με μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σε μια εποχή που ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει, έχουμε όλο το διεθνές περιβάλλον σε αναστάτωση. Η Ε.Ε. μοιάζει να είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, για να ακολουθήσει τον ρυθμό των διεθνών εξελίξεων. Ο προϋπολογισμός στη Γαλλία ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων», επισήμανε ο κ. Κάψης.

Και πρόσθεσε: «μία κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να υπάρξει εσωτερική συνεννόηση  στη Γαλλία, με δυνατότητες μακροημέρευσης.

Ως προς τα πολεμικά μέτωπα να υπογραμμίσω ότι αποκορύφωμα είναι η κρίση στη Συρία. H σταθερότητα ήταν επίπλαστη. Ενδεχομένως να μην είναι ανεξάρτητη από όσα γίνονται στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία δεν συμπαθεί και πάρα πολύ το καθεστώς Άσαντ, είναι γνωστό. Για τους Ρώσους είναι ο “άνθρωπός τους”. Το πόσο εύθραυστη και επίπλαστη ήταν η εκεχειρία φάνηκε από το ότι το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους του Βορείου Λιβάνου  να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ήταν φρούδα ελπίδα. Η στάση του Ιράν δεν είναι καινούργια στη Συρία. Θέλει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ, έστω και μέσω Συρίας. Ένας άγνωστος Χ είναι τι θα γίνει αφού αναλάβει ο Τραμπ στην πράξη την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Είναι ένας παράγοντας που ίσως αλλάξει τα δεδομένα, ως τότε δύσκολα θα δούμε μια γαλήνευση στην περιοχή. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα νομίζω δύσκολα θα δούμε μία κατάσταση ειρήνευσης στη  Μέση Ανατολή. Νομίζω πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες ακόμη. Πολύ δύσκολα τα Ισραήλ θα κάνει πίσω».

σχετικα ondemand