Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου -Συντονίστρια του Ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου του ΙΤΕ Παρασκευή Φραγκοπούλου, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 29.11.2024

Στο νέο εργαλείο για να κατεβαίνει υλικό μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνων ή βίντεο στο διαδίκτυο-υπηρεσία «Take it Down» – αναφέρθηκε η καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Παρασκευή Φραγκοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Είναι ένα νέο εργαλείο για φωτογραφίες και βίντεο που έχουν διαρρεύσει σε κοινωνικά δίκτυα. Λέγεται Take it Down, έχει δημιουργηθεί από το κέντρο National Center for Missing and Exploited Children των ΗΠΑ και είναι διαθέσιμο εδώ και κάποιες μέρες και στα ελληνικά με την πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο χρήστης μπορεί να μπει στο εργαλείο, τον browser, από τον υπολογιστή ή το κινητό του και μετά μπορεί να κάνει αναφορά να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο απ’ όλες τις πλατφόρμες που συνεργάζονται  με αυτό το εργαλείο, που είναι πάρα πολλές και είναι όλες οι μεγάλες. Αφαιρείται από όλες τις πλατφόρμες που συνεργάζονται με αυτό το εργαλείο. Είναι όλες οι μεγάλες πλατφόρμες και κάποιες λιγότερο γνωστές. Αφαιρείται και από τις κοινοποιήσεις. Στο Take it Down μπορεί κάποιος να δει ποιες είναι» επισήμανε η κα. Φραγκοπούλου.

Και πρόσθεσε: «μπορεί να κάνει την αναφορά με βάση τη φωτογραφία και το βίντεο ή να αφαιρεθεί ή να μην εμφανιστεί τελείως. Το περιεχόμενο δεν μεταφέρεται στις πλατφόρμες, αλλά παραμένει στη συσκευή του. Είναι μαγικό; Όχι βέβαια. Είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία, το hashing,  γίνεται ένα ψηφιακό αποτύπωμα, ένας κωδικός (hash), που είναι μη αναστρέψιμος και μόνο αυτός ο κωδικός μεταφέρεται στις πλατφόρμες.

Στην περίπτωση που έχει υποστεί επεξεργασία  υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόπο hashing: 1.το ακριβές που εντοπίζει φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία και 2. το perceptual  που εντοπίζει και όσες έχουν υποστεί επεξεργασία. Αυτή η πλατφόρμα λειτουργεί για φωτογραφίες ή βίντεο που απεικονίζουν ανηλίκους, κάτω των 18 ετών. Υπάρχει και άλλη, η StopNCII, που αφορά ευαίσθητο υλικό ενηλίκων».

σχετικα ondemand