Στην προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στην οποία καλεί τους πολίτες η ΓΣΕΕ, με σύνθημα «Η ακρίβεια και τα ενοίκια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει από τις 10:30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι τέσσερις πυλώνες των διεκδικήσεών μας αφορά:
1. Την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ακρίβειας. Έχουμε 120% αύξηση στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς μέτρα και ασπίδα προστασίας.
2. Την στεγαστική κρίση με μέτρα παρέμβασης, που θα διασφαλίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγαση όλων των πολιτών.
3. Την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ουσιαστική αύξηση των μισθών, για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα ως προς την αγοραστική δύναμη , πιο κάτω και από τη Βουλγαρία.
4. Τη διαμόρφωση αποτελεσματικής νομοθετικής και διοικητικής θωράκισης για την προληπτική αποφυγή των Εργατικών Ατυχημάτων –Δυστυχημάτων, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται ραγδαία, συνεπεία της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας» επισήμανε ο κ. Κυπριανίδης.
Και πρόσθεσε: «η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα φτάσει, μέχρι το 2027, τα 950 ευρώ μεικτά είναι στην πραγματικότητα 120 ευρώ, αφού σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για ετήσια αύξηση 40 ευρώ για την επόμενη τριετία. Το 2028 μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα καθορίζει με αλγόριθμο το ύψος του βασικού μισθού, αποκλείοντας έτσι τον διάλογο με τους εργαζόμενους. Η συνεχής και ανεξέλεγκτη άνοδος του κόστους ζωής σε συνάρτηση με το μειούμενο εισόδημα του καταναλωτή, έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις στην αγοραστική δύναμη. Αναφορικά με τη στεγαστική κρίση και τα «τρελά ενοίκια», η ΓΣΕΕ προτείνει το μοντέλο της Κοινωνικής Κατοικίας με χρήματα που υπάρχουν ήδη δεσμευμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)».