Στη 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκίνησε χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου πέραν των αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, έχουν λάβει διαπίστευση 51.000 συμμετέχοντες, λιγότεροι από όσους συμμετείχαν πέρυσι στην COP28 στο Ντουμπάι αναφέρθηκε ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το κύριο, κεντρικό ζήτημα είναι πως το έτος που διανύουμε για το κλίμα του πλανήτη είναι πραγματικά οριακό. Εντός του 2024, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη έχουμε από τη μια φοβερά κύματα καύσωνα και ανομβρίας και από την άλλη τρομακτικές καταιγίδες και πλημμύρες. Θα καταγραφεί ως το θερμότερο έτος στον πλανήτη, από τότε που μετράμε , μετά τη βιομηχανική επανάσταση το 1800, με την καύση ορυκτών καυσίμων. Έτσι συγκρίνουμε για να καταλάβουμε που στο καλό βρισκόμαστε ως πλανήτης. Η εκτίμηση του Copernicus ότι θα ξεπεράσει ΜΟΝΟ ΦΕΤΟΣ κατά 1,55 μονάδα η μέση αύξηση της θερμοκρασίας για φέτος. Να σημειωθεί στην ιστορική διάσκεψη για το Κλίμα των Παρισίων το 2015 είχε επισημανθεί ότι αυτή την αύξηση θα πρέπει να την ξεπεράσουμε πολύ αργότερα και όχι μετά από εννέα χρόνια», επισήμανε ο κ. Νικολάου.
Και πρόσθεσε: «με τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν, να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού και ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν χωρίς την αμερικανική κυβέρνηση. Επίσης πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, όπου οι αρχές εξακολουθούν να συλλαμβάνουν ακτιβιστές για το κλίμα, φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα.
Δεύτερος φόβος είναι η χαμηλή εκπροσώπηση της Ευρώπης, όπου δεν πάει ο άξονας Γαλλίας- Γερμανίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Οι βασικές χώρες-μολυντές ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη θα έχουν υποβαθμισμένη συμμετοχή. Βασικό ζητούμενο είναι να δοθούν πολλά δις. ως βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. 100 δις. απαιτούνται να δοθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά όχι μόνο ως δάνεια, αλλά βασικά ως δώρο για να σωθεί ο πλανήτης. Το κύριο κομμάτι της ευθύνης το έχει η καύση των ορυκτών καυσίμων, αλλά και οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή. Να είναι σαφείς οι στόχοι: τα φωτοβολταϊκά δεν τα φυτεύουμε σε καλλιεργήσιμη έκταση, δεν καταστρέφουμε το δάσος για να φυτέψουμε ανεμογεννήτριες. Να μην εγκαταλείπουμε τα χωράφια για άλλες ασχολίες».