Στις αντιδράσεις για την κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη βόρεια πλευρά του νησιού της Σαμοθράκης, αλλά και τους κινδύνους για κατολισθήσεις από το βουνό με τις απότομες κλίσεις, με ζητούμενο τα αντιπλημμυρικά έργα που θα επουλώσουν τις ανοιχτές πληγές από τις καταστροφές των πλημμυρών του 2017 αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Πριν λίγα χρόνια το αιολικό πάρκο δεν μπορούσαμε να μην το δεχθούμε. Ποτέ δεν είχαμε αντίθεση σε αυτήν την επιλογή της καθαρής ενέργειας. Εδώ όμως μας προέκυψε ένα τεράστιο αιολικό παράκτιο πάρκο ανεμογεννητριών τεραστίων εγκαταστάσεων , με πυλώνες 280 μέτρων ύψους και συνολικής έκτασης, Όση είναι η Σαμοθράκη. Είναι τόσο τρομακτική η έκταση , ώστε μετά την εγκατάσταση είναι αμφίβολο αν θα βλέπουμε ηλιοβασίλεμα στη Σαμοθράκη», επισήμανε ο κ. Βίτσας.
Και πρόσθεσε: «Μας τρομάζουν οι διαστάσεις του παράκτιου, όχι σε κάποια απόσταση από την ακτή, του παράκτιου αιολικού πάρκου που επιχειρούν και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν. Αλλοιώνουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του νησιού.
Στο θεμιτό ισοζύγιο των επιπτώσεων δεν προβλέπεται η ενέργεια της συγκέντρωσης ενέργειας προς όφελος του νησιού, αλλά η ποσότητα της καθαρής αιολικής ενέργειας, που θα συλλέγεται θα εντάσσεται στο εθνικό απόθεμα.
Θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, στην αλιεία, σε όλους του τομείς και οι όροι επιβίωσης μας για το μέλλον. Για την εγκατάσταση δεν γνωρίζουμε επίσημα, δεν έχουμε ενημέρωση. Η απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου είναι ομόφωνα αρνητική. Το αίτημα ματαίωσης της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου έχει κατατεθεί από την πλευρά μας.
Οι αλιείς μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και η Αλιεία φθίνει και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Έχουν εγκατασταθεί ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, έχουν τις συνεχείς προκλήσεις από τους τούρκους ψαράδες, ήρθε και αυτή η παράκτια τεραστίων διαστάσεων εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, καταλαβαίνετε ότι μαζεύτηκαν πολλά. Η τελευταία μηχανότρατα του νησιού μας πουλήθηκε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας πριν λίγο καιρό.
Επίσης υπάρχουν εκκρεμότητες από τις καταστροφές του 2017. Η Μελέτη αποκατάστασης βγάζει 95 έργα, από τα οποία δεν έχει προχωρήσει κανένα. Τα αντιπλημμυρικά έχουν μείνει στα χαρτιά. Τα φερτά υλικά από τις κατολισθήσεις τότε μπήκαν στο Δημαρχείο και από τότε στεγαζόμαστε αυτά τα 7 χρόνια σε ένα σχολείο».