Στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας και αποκατάστασης των καμένων φυσικών οικοσυστημάτων του Έβρου και της Ροδόπης αναφέρθηκε ο επιστημονικός Συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης Λευτέρης Καψάλης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει και είχε δεσμευθεί ότι δεν θα εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί στα καμένα του Έβρου, ακριβώς για να προστατευθούν τα κρίσιμα οικοσυστήματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όπου καταφεύγουν τα πουλιά. Περιμέναμε οι προφορικές του δεσμεύσεις να λάβουν και τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, πράγμα που δεν έγινε. Ήδη προχωρά η αδειοδότηση δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή δίπλα στα καμένα.
Ο Υπουργός έχει πια διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα για να λάβει μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων φυσικών οικοσυστημάτων του Έβρου και της Ροδόπης. Προφανώς και είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, που είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας. Το πρόβλημα όμως είναι σε ποιο σημείο εγκαθίστανται, η χωροθεσία. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση μάλιστα είχε προτείνει συγκεκριμένα εναλλακτικά σημεία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών», επισήμανε ο κ. Καψάλης
και πρόσθεσε: « Η μελέτη που τότε ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2024, όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί από το ΥΠΕΝ. Στη μελέτη προτείνεται, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης, να ανασταλούν για 5 χρόνια οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένων ομάδων έργων (μεταξύ αυτών και οι Αιολικοί Σταθμοί) τόσο στην καμένη έκταση όσο και σε παρακείμενες άκαφτες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης, που αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών. Αναμένουμε να δούμε αν τελικά θα τηρήσει τα όσα ανακοίνωσε και θα εφαρμόσει τις προτάσεις της μελέτης που ο ίδιος, μέσω του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ανέθεσε να εκπονηθεί για να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Βάσει των νέων επιστημονικών δεδομένων και των όσων είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, εννέα (9) περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους επιστολή καλούν τον υπουργό να λάβει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για την αναστολή της αδειοδότησης και εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών για πέντε έτη, ώστε να διασφαλιστούν τα προστατευόμενα είδη και οικοσυστήματα από τον κίνδυνο της εγκατάστασης επιζήμιων έργων που σχεδιάζονται εντός κρίσιμων ενδιαιτημάτων».