Στην προειδοποιητική αποχή δύο μηνών από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές λόγω κρουσμάτων βίας από γονείς και μαθητές εις βάρος εκπαιδευτικών και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών για την εποπτεία των ανηλίκων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκαπιδευσης(ΟΛΜΕ) Ανδρέας Καργόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι ποτέ δεν έχουμε πει οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να αγοράσουν εποπτικό υλικό για την εκπαιδευτική διαδικασία. Με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και την υποχρηματοδότηση των σχολείων έχουμε φθάσει στο σημείο στοιχειώδη υλικά για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων να τα αγοράζουν οι εκπαιδευτικοί(κιμωλίες,μαρκαδόροι, χαρτί τουαλέτας κ.α.)
Ως προς τις σχολικές εκδρομές οι συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι απαράδεκτες. Ακατάλληλα λεωφορεία, με τραγέλαφο διευθυντή σχολείου να ελέγχει σαν ένα είναι μηχανικός τη καλή λειτουργία του λεωφορείου. Να καλούνται τα αστυνομικά όργανα και η τροχαία, για να ελέγξουν τα χαρτιά του οδηγού και του λεωφορείου και να αργούν, με αποτέλεσμα την ακύρωση της εκδρομής. Οι εκδρομές θα πρέπει να έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να είναι θαλαμοφύλακας ή αστυνομικός για να ελέγχει το τι έχουν στις τσάντες τους. Επίσης είμαστε ο μόνος κλάδος , που για την υπερωριακή απασχόληση τις ώρες της σχολικής εκδρομής δεν λαμβάνει καμία αποζημίωση . Περιμένουμε τις προβλέψεις του νέου νόμου για τις σχολικές εκδρομές», επισήμανε ο κ. Καργόπουλος,
Και πρόσθεσε: «Το σχολείο στηρίζεται στις πλάτες των εκπαιδευτικών.Οι βασικές αρχές από την πλευρά της Ομοσπονδίας είναι οι ακόλουθες:
- Όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν εκδρομή. Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας το ποσό να καλύπτεται από την Πολιτεία.
- Να υπάρχει προληπτικά από τα αρμόδια κρατικά όργανα ο έλεγχος της καλής και άρτιας λειτουργίας των μέσων μεταφοράς.
- Να προβλεφθεί αποζημίωση των Συνοδών-Καθηγητών στις σχολικές εκδρομές για την υπερωριακή τους απασχόληση.
Διαφορετικά θα έχουμε συνολικά ακύρωση των σχολικών εκδρομών λόγω άρνησης των εκπαιδευτικών να γίνουν συνοδοί των παιδιών.
Ως προ τα κρούσματα βίας σε βάρος των εκπαιδευτικών εμείς λέμε «όχι στα σχολεία γίγαντες», όπου είναι αδύνατος ο έλεγχος ακόμη και τις ώρες των διαλειμμάτων , όπου εκατοντάδες παιδιά βγαίνουν στην αυλή. Σε προαύλιο 300 και 400 μαθητές είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Βασικά πράγματα δεν έχουμε , παράθυρα δεν έχουμε στις τάξεις. Ο Εκπαιδευτικός δεν είναι σουπερ μαν.
Έχουμε προτείνει το όριο που θα έπρεπε να υπάρχει να είναι 20 μαθητές ανά τμήμα. Τώρα έχουμε 27 και 28 μαθητές ανά τμήμα, που κάνουν μάθημα σε πολλές περιπτώσεις σε περιστερώνες και σε λυόμενα. Πλέον είναι αντιδημοφιλές το επάγγελμα του δασκάλου και του καθηγητή. 250 χημικοί αρνήθηκαν το διορισμό στη μέση εκπαίδευση με 650 ευρώ το μήνα».