Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

O Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου  Σωτήρης Ντάλης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 07.10.2024

Στις δυσεπίλυτες πτυχές του πολέμου και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνονται προς το χειρότερο κάθε ώρα που περνά, χωρίς να φαίνεται από πουθενά η παραμικρή ελπίδα ειρήνης αναφέρθηκε οΠρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Αναπληρωτής Καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων , Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης  Σωτήρης Ντάλης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης»  του 102FM της ΕΡΤ3.

«Ένα χρόνο πίσω θα βρούμε το τραύμα της 7ης Οκτωβρίου που αισθάνθηκε το Ισραήλ, το οποίο τραύμα προκάλεσε η Χαμάς με την πολύνεκρη τρομοκρατική της επίθεση σε βάρος του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται  σε χειρότερη θέση, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή επίσης βραχυκυκλωμένη διαπιστώνουμε ότι είναι  η προσπάθεια ειρήνευσης  ενόψει και λόγω και των αμερικανικών εκλογών το Νοέμβριο. Δυστυχώς οι υποψίες ότι το Ισραήλ πιστεύει πως μόνο μέσα μία ένταση του πολέμου θα φθάσουμε στην ειρήνη, κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα», επισήμανε ο κ. Ντάλης,

και πρόσθεσε: «Το χρόνο αυτό, που πέρασε,  θα βρούμε τις εκκαθαρίσεις της ηγεσίας της Χαμάς και της Χεσμπολάχ. Επίσης κανείς πλέον δεν μιλάει για τη λύση των δύο κρατών και η απόλυτη σύγκρουση με το Ιράν φαίνεται να πλησιάζει. Σύγκρουση,  η οποία μπορεί να οδηγήσει, όπως πιστεύουν, σε μια αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Στην Τεχεράνη υπάρχουν δύο γραμμές:

  1. Εάν θα συνεχίσει τις συγκρούσεις, μέσω των πληρεξουσίων του,
  2. Ή θα κάνει την υπέρβαση , να αναλάβει το μεγάλο ρίσκο ενός γενικευμένου πολέμου, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει πιθανόν και στο τέλος του καθεστώτος.

Σε αυτό το πλαίσιο της  Συγκρουσιακής Πολυμέρειας, η έννοια των συνόρων έρχεται σε δεύτερη μοίρα και το διεθνές δίκαιο είναι παρατημένο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο. Γερμανία και  Γαλλία δυσκολεύονται να βρουν ένα κοινό βηματισμό, για να διαμορφώσουν μια κοινή θέση για να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο, η ταυτότητα της εξωτερικής πολιτικής της  Ευρώπης.

Ως προς την Ελλάδα η μεσανατολική κρίση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί μια  άσκηση ισορροπίας για την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων. Οι σχεδιασμοί αναθεωρούνται  συνεχώς, ανάλογα με τις εξελίξεις».

σχετικα ondemand