Στα διαδοχικά μπαράζ αιματηρών εκρήξεων στο Λίβανο, όπου συσκευές ασύρματης επικοινωνίας εξερράγησαν μαζικά στα χέρια των χρηστών τους, μελών της Χεζμπολάχ και απλών πολιτών και του χθεσινού κύματος εκρήξεων των μπαταριών ασυρμάτων γουόκι-τόκι αναφέρθηκε ο Διεθνολόγος-Ειδικός στον Υβριδικό και Ασύμμετρο πόλεμο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Είχαμε δύο χτυπήματα σε διαφορετικές συσκευές:
-Το πρώτο χτύπημα σε παλαιάς κοπής, παλιάς τεχνολογίας βομβητές, που αναδεικνύουν τη δυνατότητα αυτού που ετοίμασε και υλοποίησε αυτό το πρωτόγνωρο χτύπημα με δύο χαρακτηριστικά:
1.ένα μαζικό χτύπημα,
2. χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του επιτιθέμενου. Αυτό μπορεί να έχει γίνει, είτε με χακάρισμα του βομβητή, είτε με ενσωματωμένη εκρηκτική ύλη στη συσκευή του βομβητή.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι είναι ενδεχόμενο να χρειάστηκε και 10 χρόνια για να προετοιμαστεί αυτό το χτύπημα , αφού η εταιρία που τα κατασκευάζει μας λέει ότι έχει αποσύρει αυτό το μοντέλο εδώ και 10 χρόνια.
-Το δεύτερο χτύπημα αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, σε γουωκι τοκι, σε τάμπλετ, smart phone, στο πλαίσιο μιας κυβερνοεπίθεσης .
Τέτοιας κλίμακα επίθεση, με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει γίνει παγκόσμια, από όσο ξέρουμε. Τα στελέχη της Χεσμπολά έκαναν χρήση παλαιάς τεχνολογίας βομβητών για να αποφύγουν τον εντοπισμό από δορυφόρο, όπως τα κινητά νέας τεχνολογίας.» επισήμανε ο κ. Καρατράντος.
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι σίγουρο ότι ο επιτιθέμενος είναι το Ισραήλ αλλά αυτό τεκμαίρεται από την απάντηση τριών ερωτήσεων:
1. Ποιος έχει τη ικανότητα να οργανώσει μια παρόμοια επίθεση;
2. Ποιος έχει το μέγιστο όφελος από μια τέτοια επίθεση;
3. Ποια είναι η στάση του Ισραήλ, το οποίο ούτε το αποδέχεται, ούτε και αρνείται την πατρότητα της επίθεσης;
Την ίδια ώρα βλέπουμε η πρωτοφανής αυτή επίθεση να αποτελεί τον προάγγελο χερσαίας επίθεσης στο Βόρειο Λίβανο.
Η ταυτότητα αυτής της επίθεσης μπορεί να χαρακτηριστεί
Α.Υβριδική, καθώς ακριβώς:
1.Δεν έχει ορατό δράστη, αλλά θέλει να καρπωθεί τα οφέλη του χτυπήματος
2. Προκαλεί κλίμα φόβου, ενός ψυχολογικού χτυπήματος που δημιουργεί πανικό και αποδιάρθρωση στον αντίπαλο
3. Έχουμε μία μίξη στρατιωτικών και μη στρατιωτικά μέσων.
Β. Ασύμμετρη είναι γιατί φεύγει από το συμμετρικό που γνωρίζουμε, καθώς έχει το μέγιστο αποτέλεσμα με το μικρότερη κόστος.
Είναι σαφές ότι η Χεσμπολά θα θελήσει να απαντήσει. Ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι τη δυνατότητα υβριδικών χτυπημάτων και κυβερνοεπιθέσεων την έχει το Ιράν. Το ερώτημα είναι εάν θα θελήσει να εμπλακεί το Ιράν.
Ο πόλεμος έχει περάσει σε ψηφιακή μορφή, έχει μετεξελιχθεί. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια προϊδέαση για το πώς θα διεξάγεται ο πόλεμος την επόμενη 20ετία, με βάση το μοντέλο «Έξυπνα όπλα, έξυπνοι στρατιώτες».