Στο πρόβλημα των λυόμενων σχολείων και της «άμεσης» αναγκαιότητας της κατασκευής νέων κτιριακών σχολικών μονάδων, που καθυστερεί από το 1979 , χωρίς τις προσωρινές εμβαλωματικές λύσεις της μεταστέγασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης Νίκος Αβραμίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Το Γυμνάσιο/Λύκειο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που στεγάζονται μέχρι σήμερα σε λυόμενο κτίριο επί της οδού Εθνικής Αμύνης 8, στις 12 Αυγούστου, 18 μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πληροφορήθηκαν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την απόφαση, χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους γονείς, για τη μεταστέγασή τους. Είναι απαράδεκτο να το μαθαίνει η εκπαιδευτική κοινότητα με ένα δελτίο τύπου, με το χειρότερο δυνατό τρόπο, με μια απόφαση που μοιάζει πραγματικά ακατανόητη, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής», επισήμανε ο κ. Αβραμίδης
Και πρόσθεσε: «συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μεταστεγαστούν: α) το 48ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης από το κατάστημα επί των οδών Διογένους Χαρίση και Επιδαύρου 9 σε αίθουσα του 27ου Δημοτικού (Καισαρείας 15), β) το 1ο Ειδικό Δημοτικό και του 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο από το λυόμενο κτίριο της οδού Καραϊσκάκη 1 στο διδακτήριο στη συμβολή των οδών Κατσιμίδη – Μήλου, γ) το Γυμνάσιο και Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από το λυόμενο της οδού Εθνικής Αμύνης 8, το μεν Γυμνάσιο στο σχολικό συγκρότημα επί της Κασσάνδρου, όπου συστεγάζονται τα 23ο ΓΕΛ, 26ο Γυμνάσιο και 32ο Γυμνάσιο και το δε Λύκειο στον τρίτο όροφο του σχολείου της οδού Ολυμπιάδος, όπου συστεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.
Τα λυόμενα σχολεία του 1979 που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι 5. Τα προς μεταστέγαση που ανακοινώθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι τα 3 από αυτά. Η οριστική λύση εδώ και 45 χρόνια είναι η κατασκευή νέων σχολικών κτιριακών μονάδων και η κατάργηση των λυόμενων. Με τη μεταστέγαση δεν λύνουμε πραγματικά ένα πρόβλημα, αλλά δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα, στριμώχνοντας τη λειτουργία άλλων σχολείων. Είχαν χαρακτηριστεί 60 οικόπεδα στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να κτιστούν νέα σχολεία, τα οποία στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκαν, για να γίνουν πολυκατοικίες. Ετοιμαζόμαστε για κινητοποίηση στις 26 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ακυρώσουμε τις σχετικές αποφάσεις»