Στην απειλή εξαφάνισης της ελληνικής μελισσοκομίας , λόγω των πυρκαγιών και των κλιματικών καταστροφών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Λεονταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Η Ελληνική Μελισσοκομία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, που συγκροτούν για πρώτη φορά υπαρξιακό ζήτημα για όλους τους Έλληνες μελισσοκόμους. Για την ισορροπία του οικοσυστήματος «ουαί και αλλοίμονο» αν εξαλειφθεί η μελισσοκομία. Δυστυχώς μετά τις πυρκαγιές δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα φροντίσει για την αναγέννηση του καμένου δάσους και όλων αυτών των δραστηριοτήτων που εντάσσουν τη δράση του, μέσα στο δάσος, όπως μελισσοκόμοι ,ρητινοπαραγωγοί κ.α. Μειώνονται τα δάση, μειώνεται και η παραγωγή μας. Το πλήγμα στο θεσσαλικό κάμπο αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα καθώς εκλείπει το νέκταρ και η γύρη, δηλαδή η τροφή των μελισσών. Όταν δεν βρίσκει τη φυσική του τροφή, παρά τις προσπάθειές μας, να την υποκαταστήσουμε με τεχνητά μέσα, δυστυχώς οδηγούμαστε στην σταδιακή απώλεια του πληθυσμού των μελισσών», επισήμανε ο κ. Λεονταράκης.
Και πρόσθεσε: «Παρά την νομαδική μελισσοκομία, δηλ. να μετακινούμε τις κυψέλες από περιοχές που υπέστησαν καταστροφή σε άλλες, η απώλεια εισοδήματος είναι τεράστια. Φέτος στα νησιά θα έχουμε μηδενικό τρύγο, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είμαστε 80% κάτω .Τα κοστολόγια έχουν εκτιναχθεί. Πάμε για εξαφάνιση της μελισσοκομίας. Επίσης μία ακόμη πληγή είναι η ελληνοποίηση των μελιών, που υποτιμά και υποβαθμίζει ακόμη και το λίγο ελληνικό μέλι που βγάζουμε. Να μας πουν οι αρμόδιοι, οι κυβερνώντες, αν θέλουν να έχουμε ως χώρα πρωτογενή παραγωγή. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος. Το πλήγμα στη Θεσσαλία της μελισσοκομίας ήταν τεράστιο. Καταθέσαμε προτάσεις, για να ενταχθούμε στον ΕΛΓΑ , προφανώς με ανταποδοτικότητα. Είμαστε 52 σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα , ευελπιστούμε ότι όλοι θα στεγαστούν στην Ομοσπονδία.Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο της μελισσοκομίας».