Στις εκκλήσεις-SOS που εκπέμπουν 15 οικισμοί της Ημαθίας που απευθύνονται και ζητούν από το 1985 την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και ειδικότερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη μολυσμένη Τάφρο 66 που διαρρέει τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της ΕΡΤ3.
«Έχει ήδη εγκριθεί ένα ποσό της τάξη των 46 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό, τόσο της Τάφρου 66 όσο και του ποταμού Λουδία. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τη Διαχειριστική Αρχή, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου και ελπίζω στις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει το έργο του καθαρισμού», επισήμανε ο κ. Καλαϊτζίδης.
Και πρόσθεσε: « ο Λουδίας δεν είναι φυσικός ποταμός. Μεγάλο μέρος του έχει μετατραπεί εδώ και πολλά χρόνια από το 1930 σε τεχνητό κανάλι μέσω του οποίου επετεύχθη η αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Αυτή τη στιγμή, βασικά λόγω της ξηρασίας το πλάτος του έχει στενέψει και ανυψωθεί από τα φερτά υλικά. Για αυτό το λόγο είμαστε οριακά για πλημμύρες τους χειμερινούς μήνες. Ως κάτοικος στο Δήμο Νάουσας διαπιστώνω ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο ζεστή των τελευταίων ετών. Με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κάνουμε συστηματικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις στις βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινου και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις μπαίνουν τα πρόστιμα, που ορίζει ο νόμος. Από τις δειγματοληψίες φαίνεται ότι το πρόβλημα έρχεται από την Πέλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι ΤΟΕΒ και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί δεν έχουν νερό. Οι καταρράκτες δεν έχουν νερό για την άρδευση των χωραφιών , το χρειάζεται η ΔΕΗ. Φέτος η λειψυδρία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».