Στο βιβλίο του «η Αντίσταση στο Δαρβίνο και άλλα 13 ετερόδοξα κείμενα» αναφέρθηκε ο Συγγραφέας Νίκος Δήμου, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3. Στα δεκατέσσερα «ετερόδοξα» κείμενα του βιβλίου του ο Συγγραφέας διατυπώνει περίπλοκα ερωτήματα με λόγο μεστό, κομψή πρόζα και παιχνιδιάρικη ματιά, κλείνοντας το μάτι σε θέματα ελληνικής παράδοσης και ταυτότητας, στις μικρές και μεγάλες, βασανιστικές ή μη, αλήθειες της ύπαρξης μας.
«Η Ελλάδα αντιστέκεται στη θεωρία της εξέλιξης και σε καθετί που είναι νεωτερικό. Για παράδειγμα είναι το μόνο κράτος που έχει κρατική εκκλησία. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει κρατική εκκλησία. Στις ευρωπαϊκές χώρες την Εκκλησία την πληρώνουν οι Πιστοί. Είναι μέρος της ετήσιας φορολογίας και ανάλογα με την εκκλησία που ανήκεις πληρώνουν οι πιστοί. Δεν πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι της Χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα καθυστερημένη, έχει κρατήσει αρχές του Βυζαντίου. Η Θεωρία της Εξέλιξης διδάσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου, μαζί με άλλες θεωρίες. Το βιβλίο αυτό ποτέ δεν διδάσκεται, γιατί είναι στο τέλος της χρόνιας. Είναι ένα τρικ για να μη διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης», επισήμανε ο κ. Δήμου.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε ακόμη ένα ημι-μεσαιωνικό κράτος. Είμαστε άνθρωποι που κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Έχουμε χάσει το τραίνο της νεοτερικότητας. Τα 800 πιο παραγωγικά χρόνια της Ευρώπης με τη Μεταρρύθμιση, την Αναγέννηση η Ελλάδα τα έχασε. Για να γίνει μοντέρνα χώρα η Ελλάδα πρέπει να καλύψει αυτά τα 800 χρόνια. Θα έλεγα ότι είμαι παν-ευρωπαίος. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας βοηθήσουν με λάθος τρόπο. Από θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα , μας έκαναν κακό. Η πιο δημιουργική περίοδος για την Ελλάδα ήταν τα χρόνια του πρώτου Καραμανλή και του Σημίτη. Κατάφερε τότε έστω και για λίγο να εναρμονιστεί με την Ευρώπη, χωρίς όμως να κρατήσει για πολύ».