Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των 32 χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυσή του, αλλά και στη δραματική αλλαγή του σκηνικού στην αμερικανική πολιτική ζωή, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τράμπ αναφέρθηκε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Τσάκωνας, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Είναι σαφές ότι η αμερικανική διοίκηση που καθορίζει την ατζέντα, επαναδιατύπωσε μαζί με τους συμμάχους της τη κοινή τους δέσμευση για τη στήριξη της Ουκρανίας. Επισημάνθηκε επίσης με ξεχωριστό τρόπο η σκλήρυνση της στάσης και της συμπεριφοράς της Κίνας απέναντι στο ΝΑΤΟ, με την απόφασή της να ενισχύσει ακόμη πιο ουσιαστικά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ενάντια στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία διακρίνεται σε δύο φάσεις με άξονα την επίθεση κατά της Ουκρανίας:
-Πριν την εισβολή ήταν η Αποτροπή και ο Διάλογος.
-Μετά την Εισβολή στην Ουκρανία είναι η Αποτροπή και η Άμυνα, δηλαδή η αποτροπή, το σταμάτημα της ρωσικής επέλασης και η απόλυτη αντίθεση απέναντι στη Ρωσία», επισήμανε ο κ. Τσάκωνας, και πρόσθεσε: «για την Ελλάδα αυτή η Σύνοδος δεν είχε κάποια ιδιαιτερότητα. Όσο για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν εκτιμώ ότι αναπαράγει το «σημειωτόν» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».