Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 23.04.2024

Την πολύπλοκη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την αυξομειούμενη κρίση διαρκείας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σχολίασε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Αμηχανία και ανησυχία θα τη χαρακτήριζα(ενν. την κατάσταση). Είναι δύσκολη, δεν θέλω να πω κρίσιμη, αλλά από κάποιες απόψεις οριακή. Έχουμε μια συγκυρία, η οποία δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη, γιατί έσπασε το ταμπού, γιατί υπήρξε απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Τελικά αυτό που είχαμε ήταν περισσότερο συμβολικά χτυπήματα, που έστειλαν εκατέρωθεν μηνύματα. Το Ιράν ανταπέδωσε το ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό μ’ ένα συμβολικό χτύπημα και το ίδιο έκανε και το Ισραήλ» υπογράμμισε ο κ. Υφαντής,

για να προσθέσει, αποκωδικοποιώντας τις προθέσεις των πρωταγωνιστών: «Το Ιράν δεν ήθελε να προκαλέσει θύματα, να χτυπήσει μαζικά, αλλά να κάνει μια επίδειξη της ικανότητάς του, ότι μπορεί από το έδαφός του να πλήξει το Ισραήλ. Και η άλλη διάσταση του μηνύματος ήταν προς τους συμμάχους του ότι, δεν σας αφήνω μόνους απέναντι στην ισραηλινή στρατιωτική μηχανή. Αυτό νομίζω πρέπει να κρατήσουμε. Έσπασε ένα ταμπού και ίσως την επόμενη φορά να είναι πιο εύκολη η απόφαση για μια απευθείας στρατιωτική εμπλοκή. Την ίδια στιγμή έχουμε το παράδοξο ότι και το Ιράν και το Ισραήλ κλιμάκωσαν με στόχο την αποκλιμάκωση, όσο κι αν αυτό δεν ακούγεται λογικό. Είναι μια κατάσταση πολυπαραγοντική και κανένας δεν έχει ιδέα πώς θα εξελιχθεί και κυρίως τι θα γίνει την επόμενη μέρα, όταν σιγήσουν τα κανόνια. Δεν υπάρχει η παραμικρή ιδέα τι θα γίνει στη Γάζα. Οι Άραβες των υπολοίπων χωρών από τη μια πλευρά χαίρονται για την εξόντωση της Χαμάς, από την άλλη συνειδητοποιούν  το μέγεθος της πρόκλησης. Κανείς δεν θέλει τη σύγκρουση, ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ. Ίσως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ να ήθελαν να δουν όλη την περιοχή να εκραγεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση».

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας ο κ. Υφαντής επισήμανε: «Δεν μπορεί κανείς να σχεδιάσει αξιόπιστα και έγκυρα για το μέλλον. Σε μια χώρα και μια οικονομία ελληνική υπάρχει φόβος ότι η τουριστική σεζόν θα υπονομευτεί από μία ευρύτερη ανάφλεξη. Υπάρχει ο φόβος της επιμονής του πληθωρισμού, σε μια χώρα όπου η αγορά δεν λειτουργεί καλά, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι ιδανικά. Υπάρχει ο φόβος της ύφεσης, αλλά και της ασφάλειας, χωρίς να ακούγεται κινδυνολογία. Κανένας δεν έχει ανοσία απέναντι στους κινδύνους που γεννά μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είτε νέες μεταναστευτικές, προσφυγικές πιέσεις, είτε απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων σαν αυτά στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη και τη Μόσχα πρόσφατα».

σχετικα ondemand