Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 19.04.2024

Στο θεσμό της Λατρευτικής Εβδομάδας 20-27 Απριλίου, προ της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης,  μέσα στους χώρους των Ιστορικών Βυζαντινών Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης (που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης  μιλώνταςστην εκπομπή«Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Υπήρχε ο θεσμός ως το 2011-12, διεκόπη και το παράξενο είναι ότι τον θεσμό, που διέκοψε η Θεσσαλονίκη, άρχισε να τον υλοποιεί με τη Λυρική Σκηνή ο δήμος Αθηναίων. Εμείς την επαναφέρουμε, την εξελίσσουμε σε Λατρευτική Εβδομάδα, περιλαμβάνοντας κι άλλες μορφές τέχνης, όπως η γαστρονομία. Επίσης, οργανώνουμε μια έκθεση φωτογραφίας από τη Δευτέρα το απόγευμα, στην Αγιορείτικη Εστία, για το Άγιον Όρος, όπως αποτυπώθηκε από ξένους φωτογράφους περιηγητές που βρέθηκαν εκεί το Πάσχα» επισήμανε  ο κ. Γάκης.

Kαι πρόσθεσε: «Συμμετέχουν όλοι οι ναοί, η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, ο Άγιος Δημήτριος και η λήξη θα γίνει στη Μονή Βλατάδων το βράδυ του Λαζάρου, με παραδοσιακή μουσική με τίτλο ” Ο θρήνος της Παναγιάς”. Παντού είναι με ελεύθερη είσοδο, αλλά για τη Ροτόντα πρέπει να γίνει κράτηση, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Επίσης, σε συνεργασία με τον εξαιρετικά προοδευτικό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Φιλόθεο,  προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις δράσεις με τον θρησκευτικό, προσκυνηματικό τουρισμό. Και ο ίδιος ο Παναγιότατος συμμετέχει αύριο και θα ψάλλει μαζί με χορωδία, στον Άγιο Δημήτριο στις 7μ.μ. Είναι μια συλλογική προσπάθεια.Από Δευτέρα θα κυκλοφορήσει ένα πολύ ωραίο σποτ, κυρίως για τις βαλκανικές αγορές. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει αρχείο, καταγράφουμε όλες τις δράσεις και της Λατρευτικής Εβδομάδας και της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να γίνει ένα αρχείο και από τον Ιανουάριο του 2025 να γίνει καμπάνια προσκυνηματικού τουρισμού.

Αναφερόμενος στις παράλληλες  συνεργασίες με στόχο τη μεγιστοποίηση του πολλαπλού οφέλους για τη Θεσσαλονίκη ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού υπογράμμισε ότι «σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού, που δεν έχει μήνα που άλλαξε διοίκηση, θα κάνουμε έναν οδηγό σε κάποιες γλώσσες ομόθρησκων και στα αγγλικά, για το τι μπορεί να δει κάποιος και να βιώσει μια εμπειρία πασχαλινή στη Θεσσαλονίκη, θα έχει τίτλο “Πάσχα στη Θεσσαλονίκη”.»

 Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να καλέσουν στην αντιδημαρχία Πολιτισμού στο 2310 209545.

σχετικα ondemand