Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης «Internet Now» Νίκος Βασιλάκος, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 18.04.2024

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αυτό του κυβερνοχώρου, στο πλαίσιο  των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή,μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Οργάνωσης «Internet Now» Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» στον 102FM της ΕΡΤ3.

«Σίγουρα μπορεί  το Ισραήλ να κάνει κυβερνοεπιθέσεις, γιατί γενικά είναι πλέον πολύ προχωρημένος ο τρόπος που γίνονται οι συρράξεις και οι επιθέσεις. Το Ισραήλ γύρω στο 2006 είχε προγραμματίσει τα αεροπλάνα Stealth που είχε πάρει από τις ΗΠΑ και τα είχε κάνει “αόρατα”. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και προγραμματίζει οπλικά συστήματα, όπως είναι και το Iron Dome. Υπάρχουν και καταγράφονται επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα και τώρα που μιλάμε. Όλοι οι πόλεμοι και οι επιθέσεις έχουν γίνει κυβερνο-πόλεμοι και κυβερνο-επιθέσεις» επισήμανε ο κ. Βασιλάκος,   

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ είναι το πιο προχωρημένο  ψηφιακά  έθνος στη γη και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τεχνολογία για να βλάψει οπλικά ή μη συστήματα εναντίον άλλων χωρών. Αλλά η δράση φέρνει και αντίδραση. Αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι ο κακός. Η κοινή γνώμη είναι με αυτόν που πλήττεται, όχι με αυτόν που πλήττει. Αυτή τη στιγμή, αν γίνει χτύπημα, θα επιφέρει απάντηση όχι μόνο από το Ιράν, αλλά και από τους συμμάχους του Ιράν. Το Ιράν έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους που είναι προχωρημένοι ψηφιακά. Εξοπλίζεται με την καλύτερη δυνατή ύλη. Όλα είναι αλληλένδετα, κανείς δεν είναι μόνος στον κόσμο. Υπάρχουν συμφέροντα. Το Ιράν έχει την καλύτερη ποιότητα πετρελαίου στον κόσμο. Ένα λίτρο αργού πετρελαίου μπορεί να  δώσει πάρα πολλά λίτρα προσμίξεων  πετρελαίου διαφόρων ποιοτήτων. Στο Ιράν φτιάχνεται το Yellow Cake, η πρώτη ύλη για τις πυρηνικές κεφαλές. Πρέπει να είμαστε κι εμείς πάρα πολύ προσεκτικοί. Βγαίνουν πολλά βίντεο κυρίως στο facebook και το Instagram κι έχουν link, τα οποία δεν πρέπει ποτέ κανείς να πατήσει.».

Αναφερόμενος ευρύτερα στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογία ο κ.  Βασιλάκος υπογράμμισε ότι «Υπάρχουν ζητήματα υποδομής που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή και λογισμικά, πολύ καλή χρήση οπτικής ίνας, η οποία λειτουργεί με οψιδιανό, το πέτρωμα αυτό σε μορφή σκόνης, που έρχεται και γίνεται οπτική ίνα. Η καλύτερη ποιότητα οψιδιανού στον κόσμο υπάρχει στη νήσο Γυαλί, απέναντι από τη Νίσυρο. Οπότε, τώρα που μιλάμε έρχονται καράβια κυρίως ρώσικα, φορτώνουν και δημιουργείται το δίκτυο που συνδέει τα διάφορα συστήματα για να κρατάνε μια χώρα ασφαλή. Όταν δεν έχουμε τον οψιδιανό, έρχεται το κομμάτι του λογισμικού. Εκεί δουλεύουν άνθρωποι συνέχεια, για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόκριση σε οποιαδήποτε επίθεση με καινούργιο συστήματα. Γενικά είναι ένα από τα πιο σημαντικότερα κομμάτια στον κόσμο, γι’ αυτό όλοι εστιάζουν στις σωστές υποδομές. Γι΄’ αυτό κι εμείς πηγαίνουμε στο Fiber to the Home και στο Ruler Internet. Επειδή έχουμε πολλές αστικές υποδομές, νερό, ρεύμα και λειτουργία του κράτους, όλοι θέλουν να είναι θωρακισμένα αυτά τα συστήματα. Καταλαβαίνετε πόσο ευάλωτο είναι ένα κράτος όταν δεχεται κυβερνοεπίθεση από άλλο κράτος, π.χ. φορολογικές δηλώσεις και υποκλοπές προσωπικών δεδομένων».

σχετικα ondemand