Στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το απευκταίο ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης αναφέρθηκε ο Διεθνολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
«Είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Επιβεβαιώνει ότι αυτό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με το χτύπημα της Χαμάς μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκείνο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι οι ΗΠΑ ναι μεν, στέκονται στον πλευρό του Ισραήλ, αλλά ανησυχούν σφόδρα και δεν είναι διατεθειμένες να μπουν σε μια διαδικασία ενός επιθετικού πολέμου του Ισραήλ, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση το σύστημα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», επισήμανε ο κ. Κλάψης
και πρόσθεσε: «Η απόφαση (σ.σ. του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ) είναι σκοπίμως ασαφώς διατυπωμένη, για να υπάρχουν διάφορες ερμηνείες.
Αν απαντήσει άμεσα, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το Ιράν μάλλον ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές (σ.σ. το χτύπημα στη Δαμασκό). Από την άλλη το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές εδώ και 80 χρόνια ότι δεν δέχεται εκβιασμούς. Θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε, αλλά θέλω να πιστεύω ότι λόγω της διεθνούς πίεσης, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι λίγο λελογισμένη. Όσο περνά η ώρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην υπάρξει τόσο σκληρή απάντηση, που θα οδηγούσε σε έναν άμεσο πόλεμο. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, γιατί στην κυβέρνηση του Ισραήλ υπάρχουν πολύ ακραίες φωνές. Το Ιράν χρησιμοποιεί υπέρ-εργολάβους στα χτυπήματά της, κάνει «proxy war». Ένα από τα σενάρια είναι να μην είναι η απάντηση του Ισραήλ ευθέως στο Ιράν, αλλά εναντίον κάποιου από τους υπέρ-εργολάβους του».