Στο μείζον θέμα των επιπτώσεων από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Τάντος μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.
Για τον κύκλο διαλέξεων με θέμα «ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και αύριο» ο κ. Τάντος, ως συντονιστής του κύκλου επισήμανε τα ακόλουθα: « Ήταν μια πρωτοβουλία του Τομέα Γλωσσολογίας, οι διαλέξεις είναι ανοιχτές σε όλους μέσω zoom, έχουμε μια ιστοσελίδα και μπορεί κάποιος να δει το πρόγραμμα και τις διαλέξεις στο youtube. Ήδη έχουν γίνει δύο κι έχουμε άλλες εννιά διαλέξεις. Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της γνώσης και της καθημερινότητας. Έχουμε επιστρατεύσει διάφορους ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να δούμε τις εφαρμογές της γλωσσικής τεχνολογίας, τις εκπαιδευτικές και νομικές διαστάσεις, τη φιλοσοφία, ζητήματα ηθικής και βιοηθικής, αλλά και πολιτικής διαχείρισης του φαινομένου».
Αναφερόμενος στα ζητήματα και τους προβληματισμούς που εγείρονται ο κ. Τάντος σημείωσε: « Προβληματιζόμαστε με την πρόκληση που φέρνει αυτή η συνταρακτική αλλαγή που φέρνουν τα διαλεκτικά ρομπότ. Εμάς μας ενδιαφέρει η παραγωγή λόγου και νέων κειμένων, η υπολογιστική γλωσσολογία. Θέλουμε να δούμε αν αυτά τα ρομπότ παρουσιάζουν ίχνη πραγματικής γλωσσικής κατάκτησης ή απλώς μια προσέγγιση των δεδομένων. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κίνδυνος για την ίδια τη γλώσσα, αλλά για τις προκλήσεις στη δημιουργικότητα για τη γλώσσα, ενός κειμένου. Χρειάζεται να υποχωρήσει ο άκρατος ενθουσιασμός ή ο φόβος και να υπάρξει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Αυτά τα ρομπότ δημιουργήθηκαν σαν εργαλεία, για να βοηθήσουν».