Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 10.04.2024

Στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες διασύνδεσης της Αγοράς Εργασίας με την τεχνική εκπαίδευση-τεχνικά επαγγέλματα και ειδικότερα τη λειτουργία των ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης στον 102FM της ΕΡΤ3.

«Βλέποντας ότι οι επιχειρήσεις ζητάνε εργαζόμενους, και σε συνδυασμό με το ότι όσοι κάνουν τεχνικά επαγγέλματα βγαίνουν σταδιακά στη σύνταξη, σκεφτήκαμε ότι τα παιδιά της Α’ Λυκείου δεν ήξεραν τι να σπουδάσουν, τι προσφέρει η αγορά, οι επιχειρήσεις. 14 στελέχη επιχειρήσεων του ΣΕΒΕ, ακόμη και από τον ΟΛΘ, θα πάμε στα ΕΠΑΛ και στα γενικά λύκεια να τους πούμε τι προσφέρει η αγορά και ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος», επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης και πρόσθεσε: «Είναι τα τεχνικά επαγγέλματα, της πληροφορικής, η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με έρευνα,  εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν 300 εκατομμύρια άνεργοι παγκοσμίως. Επίσης, νοσηλευτές, βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι , φυσιοθεραπευτές, τεχνικοί τροφίμων και ποτών, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί. Από μια τελευταία έρευνα στην Αμερική προέκυψε ότι τα παιδιά έχουν βαρεθεί να βλέπουν τους γονείς τους πίσω από έναν υπολογιστή. Τα τεχνικά επαγγέλματα λέγονται επαγγέλματα του “μπλε κολάρου” και του γραφείου του “λευκού κολάρου”.

Αναφερόμενος στην εμπειρία από την επαφή με τα παιδιά του σχολείου του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε: «Πρώτη φορά άκουσαν τα παιδιά επιχειρηματίες. Μόνο θεωρία διδάσκονται και μάλιστα για τεχνολογία του 1999. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα βιβλία και να επιμορφωθούν και οι καθηγητές. Εμείς δεν ξέραμε ότι όσοι μαθητές  φοιτούν στην Γ’ λυκείου μπορούν να πάνε για πρακτική σε κάποια επιχείρηση. Αυτό δεν το ξέρουν οι επιχειρήσεις και τώρα θα τους ενημερώσουμε».

σχετικα ondemand