Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 09.04.2024

Για ζωτικές παρεμβάσεις σε καίριας σημασίας οδικές συνδέσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

Ειδικότερα για την οδό-πλακόστρωτο  Ελένης Ζωγράφου, που συνδέει την Αγίου Δημητρίου με το Δήμο του Αγίου Παύλου ο κ. Νικηφορίδης επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι αυτό κατασκευάστηκε πολύ πρόσφατα, είναι πολύ δύσκολο να τα χαλάσουμε και να ξαναφτιάξουμε ένα πλακόστρωτο, που δεν θα έχει αυτά τα προβλήματα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εγκρίνουν μόνο πλακόστρωτα. Δεν μπορούμε την επόμενη μέρα της κατασκευής του να το χαλάσουμε. Έχουμε κάνει δοκιμαστικό σ’ ένα μικρό τμήμα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Αυτό θα γίνει. Στην Άνω Πόλη υπάρχουν πολλά τέτοια πλακόστρωτα, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι για τα αυτοκίνητα, αλλά για το νοσοκομείο και τα ασθενοφόρα. Όλοι μπορούμε να αποδεχτούμε ένα πλακόστρωτο, αλλά είναι το νοσοκομείο, είναι κάτι καταστροφικό για τη μεταφορά ενός ασθενούς. Τον επόμενο μήνα θα κλείσει προσωρινά η Ζωγράφου και θα κάνουμε ένα δοκιμαστικό. Θα κλείσουμε ουσιαστικά τους αρμούς, προκειμένου να μειωθούν πάρα πολύ οι κραδασμοί βάζοντας ένα υλικό, που δοκιμάσαμε ήδη. Θα είναι πολύ καλύτερο, δεν θα είναι όπως η άσφαλτος, αλλά θα είναι καλύτερα από σήμερα».

Για τη Νέα Παραλία ο κ. Νικηφορίδης ανέφερε :

«Για να ξαναβρούμε την παλιά παραλία θέλουμε έναν, ενάμιση χρόνο. Εξακολουθεί να είναι σε εγκατάλειψη, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα σε τρεις μήνες. Έδωσα προτεραιότητα σε άλλες περιοχές. Υπήρχε μια εργολαβία από την προηγούμενη διοίκηση -την έχω χαρακτηρίσει – που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Άλλαξαν 22 βρύσες το 2023, συνεχώς ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι καμία δεν λειτουργεί, έκανα αυτοψία και βρήκα μία που λειτουργούσε, αλλά 21 άλλες δεν λειτουργούσαν. Έχουν ξεραθεί  15 κουκουναριές, αυτή η εργολαβία δεν τις αντικαθιστούσε. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Πρώτο θέμα είναι να λειτουργήσουν οι δημόσιες τουαλέτες  σε όλη την πόλη, σε έναν, ενάμιση μήνα. Με την ΕΥΑΘ θα έχουμε το επόμενο διάστημα νέες βρύσες και θα αποσύρουμε αυτές που μπήκαν πρόσφατα και δεν λειτουργούν. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε τον Κήπο του Νερού. Να ξαναδούμε το θέμα των φυτεύσεων, γιατί έχουν ξεραθεί πολλές εκατοντάδες δέντρα,  αλλά έχουμε μια χορηγία για να φυτέψουμε 500 δέντρα και ξεκίνησε ήδη. Για τα γυάλινα περίπτερα, που δημοπρατήθηκαν πριν από 3 χρόνια, λειτούργησαν, ουσιαστικά ένας ήταν (σ.σ. εννοεί τον ιδιοκτήτη), αλλά τώρα έχουν αποχωρήσει, διότι στον διαγωνισμό που έγινε πριν από 4-5 χρόνια επί Μπουτάρη ήταν, υπήρξε μια υπερβολή στο  μηνιαίο τίμημα, για τα μισθώματα. Υπήρχε περίπτερο με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ τον χρόνο κι έφτασε στις 136.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα. Δεν ήταν ευθύνη του δήμου, αλλά όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τώρα θα γίνει νέος διαγωνισμός, δεν γίνεται να δίνεις 12.000 ευρώ για λίγα τετραγωνικά χωρίς εξωτερικά καθίσματα».

Για την πλατεία Αριστοτέλους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων τόνισε:

«Στην Αριστοτέλους γίνονται εργασίες αποκατάστασης του πλακόστρωτου που δημιουργήθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είχαν χρησιμοποιήσει ακατάλληλα υλικά, ο πωρόλιθος δεν το κάνει ανθεκτικό, αλλά αδύναμο. Η επιλογή ήταν καταστροφική, με αποτέλεσμα εδώ και 20 χρόνια ο δήμος να επιδιορθώνει την Αριστοτέλους. Κάνουμε τώρα αυτές τις εργασίες για την αποκατάσταση, ο κόσμος χτυπάει, πέφτει, σπασμένα πλακάκια. Όπως ήταν και στη Δημητρίου Γούναρη. Έχουμε και το Καπάνι, μια μεγάλη πληγή.  Η ανάπλαση για την Αριστοτέλους είναι στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεν βλέπω να δημοπρατείται εν μέσω του 2024 κι αν γίνει το 2025, ανάλογα με την εξέλιξη του διαγωνισμού και των προσφυγών, θα μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2025», προσθέτοντας για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης: «Είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.14 Μαΐου είναι η τελική ημέρα υποβολής των προσφορών, 17 ανοίγονται οι προσφορές και μετά η επιτροπή που έχει οριστεί θα κηρύξει τον ανάδοχο. Συχνά υπάρχουν προσφυγές, ελπίζουμε να μην υπάρξουν, αλλά αν υπάρξουν, θα τις αντιμετωπίσουμε».

σχετικα ondemand