Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ – διδάσκων ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γαβριήλ Χαρίτος, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 08.04.2024

Κρίσιμα και συγχρόνως ευμετάβλητα αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την πιθανότητα εκεχειρίας στη Γάζα, όπως δείχνουν οι αντιφατικές δηλώσεις των αξιωματούχων του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς, επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας από την Ιερουσαλήμ στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3  ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.

Από τη μια, ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισράελ Κατς με σημερινές του δηλώσεις τονίζει ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» επισημαίνοντας ότι «πολλοί από τους 133 ομήρους θα γυρίσουν σύντομα σπίτι τους». Από την άλλη, εκπρόσωποι της Χαμάς τονίζουν ότι «το Ισραήλ δεν υποχώρησε καθόλου από τις θέσεις του», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποχωρούν από τις συνομιλίες του Καΐρου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ θεωρούν ότι έχουν εφαρμόσει όλα όσα τους έχει ζητήσει η διακυβέρνηση Μπάιντεν (έγκριση νέων διόδων ανθρωπιστικής βοήθειας και αποχώρηση των επιχειρησιακών δυνάμεων από την Γάζα), αλλά η Χαμάς ζητά οριστική αποχώρηση των Ισραηλινών από τον θύλακα χωρίς να επικρέμμαται η απειλή της επιχείρησης στη Ράφα και απρόσκοπτη επιστροφή των αμάχων από τον νότο προς τις εστίες τους στην βόρεια Γάζα – αιτήματα που το Ισραήλ απορρίπτει ξεκάθαρα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρίτος εκτίμησε ότι «ο βραχυπρόθεσμος  στόχος που έχει τεθεί να ισχύσει μία ολιγοήμερη ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους που θα αρχίσει αύριο ή μεθαύριο, κατά την διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Ήντ Αλ-Φιτρ, δεν είναι ρεαλιστικός ως προς την χρονική του αφετηρία», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «το σημαντικό είναι να τεθεί σε εφαρμογή μία τέτοια ανακωχή, έστω κι αν ο χρονικός στόχος δεν επιτευχθεί».

σχετικα ondemand