Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

To μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ., πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Σοφία Βαγενά, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 05.04.2024

Στην άγρια γυναικοκτονία και το θάνατο της 28χρονης κοπέλας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την απουσία της Αστυνομίας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα αναφέρθηκε τo μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Ομοσπονδίας Σοφία Βαγενά μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

«Μας έχει συνταράξει το γεγονός. Έχουμε 93 γυναικοκτονίες από το 2020, αύξηση της ακραίας μορφής βίας, αλλά και σε άλλα αντικοινωνικά φαινόμενα. Θέλουμε να αποδοθούν οι ευθύνες. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία. Δε νοείται να μπαίνει πολίτης στο αστυνομικό τμήμα κι εμείς να μην του δίνουμε βοήθεια. Θα μείνει στα χρονικά αυτό που έχει συμβεί.

Η Ομοσπονδία μας (έχει 40.000 μέλη) και ζητά απεγνωσμένα να δοθούν λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Φωνάζουμε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι είτε προς τους πολίτες είτε προς τους ίδιους τους αστυνομικούς» επισήμανε η κα. Βαγενά και πρόσθεσε: «πέρα από τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στο συγκεκριμένο περιστατικό, θέλουμε να σταθούμε στην ουσία, ώστε να μην συμβεί κάτι άλλο είτε σε πολίτη είτε σε αστυνομικό. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η δολοφονία. Να λειτουργούν τα τμήματα πλήρως στελεχωμένα, όπως ήταν προ πολλών ετών, και όχι με το 1/3. Ωστε ακόμη κι αν ένας δεν κάνει καλά τη δουλειά του, να υπάρχει κάποιος άλλος να αναλάβει. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε έρμαια τα Α.Σ. και μετά να λέμε “πώς συνέβη αυτό;”.

Αναφερόμενη στη σύσκεψη με τον Υπουργό Προ.Πο. η κα. Βαγενά σημείωσε: «Αυτό που περιμένουμε σήμερα από την τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Χρυσοχοϊδη είναι να δώσει οδηγίες ο υπουργός. Θα αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης περιστατικών και το πώς προσεγγίζουμε τον πολίτη. Θα γίνει αλλαγή στα πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στο θέμα των περιπολικών και για τη λειτουργία των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας. Θεωρώ ότι θα γίνει μια ενημέρωση εκ βάθρων για το πώς πρέπει να αλλάξει η αστυνομία. Δεν γίνεται σήμερα να μην έχουμε σύγχρονα πρωτόκολλα, όπως σε άλλες χώρες, όπου μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιούνται τα πάντα. Να υπάρχουν συνέργειες με τα υπουργεία Παιδείας και Οικογένειας. Να υπάρχουν δομές, να μένουν οι γυναίκες, να μπορούμε να κρατήσουμε τη γυναίκα ασφαλή, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της».

σχετικα ondemand