Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο δρ εγκληματολογίας- δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 03.04.2024

Στην αιμοσταγή γυναικοκτονία και το θάνατο  της 28χρονης κοπέλας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, την απουσία της Αστυνομίας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα και την προληπτική αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας αναφέρθηκε οδρ. εγκληματολογίας- δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102fm της ΕΡΤ3.

«Αυτό που πήγε στραβά πηγαίνει καθημερινά στραβά σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα στην ελληνική επικράτεια. Δεν είναι υπερβολικό,  κινδυνολογία ή αφοριστικό. Έχουμε ποσοτικά τον μεγαλύτερο μέσο όρο αστυνομικών ανά πληθυσμό στην Ε.Ε. Ωστόσο η εξειδίκευση, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα τους είναι χαμηλή», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Από την άλλη υπάρχει υποστελέχωση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση. Στην Αττική τμήματα που θα έπρεπε να έχουν 12 άτομα έχουν 3 και 4. Ο επαγγελματισμός μας είναι πάρα πολύ χαμηλού επιπέδου, δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Όταν πηγαίνει ένα θύμα να καταγγείλει βία στο αστυνομικό τμήμα, είναι υποχρέωση εκ του νόμου του αστυνομικού να του πάρει κατάθεση. Αρχικά γίνεται προφορικά η καταγγελία. Είναι στα όρια του αυτοφώρου -όπως εν προκειμένω- είναι πλημμέλημα, φέρνω και μάρτυρα -όπως εν προκειμένω- και δεν λαμβάνεται η κατάθεση εγγράφως; Προσδιορίζω τόπο, χρόνο, τόπο, υπάγω αυτά που μου λέει στον ποινικό (333 παράγραφος 2), στέλνω mail στον εισαγγελέα κι αυτός πρέπει να διατάξει είτε προφορικά είτε με mail, σύλληψη. Με διάταξή του σε μερικά λεπτά. Έχει την ευθύνη να το κάνει, να λάβει μέτρα και να παραγγείλει ό,τι πρέπει να κάνουν τα αστυνομικά όργανα. Όταν έχεις ένα αυτόφωρο πλημμέλημα, διατάζεις τη σύλληψη και λαμβάνεις προστατευτικά μέτρα για το θύμα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξη του ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε: «παρά την καλλιέργεια του κλίματος και του όρου “γυναικοκτονία”, δεν έχει  βελτιωθεί κάτι. Το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί και, δυστυχώς, χειμάζεται από γραφειοκρατία, οκνηρία, αναποτελεσματικότητα. Για να πας στο αστυνομικό τμήμα, μ’ έναν άνθρωπο μαζί σου, σημαίνει ότι θέλεις να υποβάλεις μήνυση. Ακόμη κι αν δεν ήθελε, πρέπει να της πάρεις μια κατάθεση. Δεν πήγε να συζητήσει. Δεν φεύγουμε ποτέ από το Α.Τ., όπου πάμε να ζητήσουμε βοήθεια, αν δεν μας πάρουν κατάθεση. Η έγγραφη κατάθεση είναι απαραίτητη. Στην οικογενειακή βία δεν στέλνεις τον άλλο στο σπίτι για να βρει ασφάλεια στον δρόμο. Δεν δέχομαι κουβέντα. Θα επιμείνω στον επαγγελματισμό. Το Α.Τ. δεν είναι ένα ταμείο σε μια τράπεζα».

σχετικα ondemand