Αίθουσα Σύνταξης Γ. Μητράκης, Μ. Τσακίρη
0:00
0:00 LIVE
102FM  102,0 FM
102FM 102,0 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη ΤΚ: 54636 2313338420 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 102fm@ert.gr

Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία»  Μάνος Καραγιάννης, στον 102FM | «Αίθουσα Σύνταξης» | 26.03.2024

Στη πολύνεκρη σφαγή στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα  , σε μια από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στη Ρωσία, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε  η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία»  Μάνος Καραγιάννης  μιλώντας στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» του 102FM της ΕΡΤ3.

« Αυτοί οι άνθρωποι, οι ισλαμιστές τρομοκράτες ήταν σαφώς εκπαιδευμένοι, είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και βασικά οι στυγερές κινήσεις τους αποδεικνύουν ότι έτρεφαν μεγάλο μίσος για τη Ρωσία και τους Ρώσους. Πυροβόλησαν εξ επαφής , έκοψαν το λαιμό ενός άτυχου ανθρώπου. Δεν το έκαναν για 5.000 δολάρια», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία βεντέτα μεταξύ της Ρωσίας και των ισλαμιστικών οργανώσεων και λόγω της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία, υπέρ του καθεστώτος Άσαντ και εναντίον των ισλαμιστών και λόγω του πολέμου της Ρωσίας στη Τσετσενία. Υπάρχει βαθύ μίσος εναντίον της Ρωσίας. Άλλωστε οι ευάλωτοι στον ριζοσπαστισμό Τατζίκοι, λόγω των άθλιων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών διαβίωσής τους, είχαν στείλει 1500 εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS».

Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Είμαι πολύ σκεπτικός για ό,τι έρχεται από τη ρωσική πλευρά. Έχω αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατικής επίθεσης από τις ρωσικές αρχές. Ενώ θα έπρεπε να αποτρέψουν την επίθεση προληπτικά ή κατασταλτικά να την αντιμετωπίσουν άμεσα, αντέδρασαν με καθυστέρηση μιας ώρας , όπου οι τρομοκράτες σκότωναν και μαχαίρωναν. Επίσης ο τρόπος αντιμετώπισης των συλληφθέντων, με ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, από μία χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν προσιδιάζει στην αντιμετώπιση ακόμη και αυτών των τρομοκρατών».

σχετικα ondemand