Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

««Ο Μίμης Πλέσσας στην χώρα του μπουζουκιού» (β΄μέρος) | 17.01.2023

Τρίτη 17/1/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Θυμάμαι μια από τις πρώτες φράσεις που άκουσα από τον ίδιο – ίσως και στη συζήτηση από την οποία είναι η φωτογραφία της ανάρτησης. 1993 :

« Ξέρεις ποιο ήταν το όνειρό μου πάντα; Να μπορώ να περνάω από το συμφωνικό αναλόγιο στο λαϊκό, με τη χάρη ενός …χορευτικού του Φρέντ Ασταίρ. Γι’ αυτό βέβαια με καταβρίσανε.  Από «αυτός δεν ξέρει τι κάνει» μέχρι «αυτός τα κάνει όλα». Νομίζω ότι ποτέ δεν μπόρεσα να εξηγήσω αποτελεσματικά ότι η μουσική είναι μία και αδιαίρετη, η μόνη από τις τέχνες που επικοινωνεί στο επίπεδο του υποσυνείδητου και όχι του συνειδητού. Και σαν τέτοια λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να χωρίζεται παρά μόνον από εκείνους που θέλουν να μελετήσουν ορισμένα είδη τα οποία δεν τους αρέσουν ή δεν τα καταλαβαίνουν».

Αν προσθέσει κανείς  τους «κύκλους τραγουδιών», τα πορτραίτα που έχει κάνει για τραγουδιστές, τους δίσκους με τις μουσικές και τα τραγούδια των ταινιών, τους οργανικούς δίσκους που εξέδωσε με διάφορες αφορμές και βεβαίως τις επανεκτελέσεις και τις ζωντανές ηχογραφήσεις των νεώτερων χρόνων – δύσκολα μπορεί να διακινδυνεύσει … αριθμό δίσκων. Ούτε μπορείς να τα θυμάσαι όλα, ούτε χωράνε σε όσες ώρες κι αν διαθέσεις. Είτε σε κατ’ ιδίαν ακρόαση, είτε σε ραδιοφωνική μετάδοση… Οπότε, αυτές οι εκπομπές δεν είναι παρά μια «εισαγωγή» στις περιπέτειες του κ. Μίμη Πλέσσα «στη χώρα του μπουζουκιού».  Αποσπάσματα από κύκλους  τραγουδιών και κινηματογραφικά μιούζικαλς, γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια και οργανικά από μια διαδρομή 60 χρόνων :  «Οι θαλασσιές οι χάντρες» και «Ο δρόμος». Ο Ζαμπέτας και ο Στέλιος Ζαφειρίου. Ο Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Στράτος Διονυσίου,  η Τζένη Βάνου και τόσοι άλλοι. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Βίρβος,  ο Δημήτρης Χριστοδούλου… «Το Ζεί;», το «Για μια σταγόνα αλάτι», η «Θάλασσα πικροθάλασσα» και «Τα μόρτικα». Όσες επιλογές χωράνε στο χρόνο μας από μεγάλα  κεφάλαια  δημιουργίας που ξεκινούν από το 1962 και ταξιδεύουν μέχρι τις μέρες μας. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand