Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο | 13.08.2023

Εκτάκτως σήμερα 10:00-12:00.

Η συνεχιζόμενη κρίση στο Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, η απειλή στρατιωτικής επέμβασης της Οικονομικής Κοινότητας χωρών της Δ. Αφρικής, που φαίνεται τελικά να μην υλοποιείται, οι χώρες του Δυτικού Σαχέλ που βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, η απειλή των Τζιχαντιστών με πλέον τη μεγαλύτερη παρουσία παγκοσμίως στις μεταναστευτικές ροές που περνούν και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός Δύσης-Ρωσίας-Κίνας-Τουρκίας στην περιοχή. Καλεσμένος, ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος που ασχολείται με θέματα Αφρικής.

Επίσης, η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μελόνι να επιβάλει μεγάλο φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών λόγω υψηλών επιτοκίων, η κατάργηση του «κοινωνικού εισοδήματος» στην οποία προχώρησε, η συνεργασία με τις ΗΠΑ για αποχώρηση της Ρώμης από το «Δρόμο του Μεταξιού» και η κατάληψη των ιταλικών ακτών κατά 60% από ομπρελοκαθίσματα που πυροδότησε ένα αντίστοιχο με την Ελλάδα “Κίνημα της πετσέτας” στην Ιταλία για την απελευθέρωσή τους. Συμμετέχει ο Ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής.

Στη δεύτερη ώρα, φιλοξενείται ο σπουδαίος Έλληνας Ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας και ερευνητής Σταμάτης Κριμιζής, μας μιλά για τη μεγαλύτερη εποποιία του ανθρώπου στο διάστημα με την κατασκευή και αποστολή των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2 που από το 1977 ως σήμερα προσέγγισαν με απόλυτη ακρίβεια όλους τους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, ταξιδεύουν στο διαστρικό χώρο και 46 χρόνια μετά στέλνουν στοιχεία από απόσταση μεγαλύτερη των 20 και 25 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων!

Και τέλος, μια συζήτηση με τον Δημήτρη Μπακόλα, επιχειρηματία-Γλωσσολόγο- Ειδικό πληροφορικής και Συγγραφέα των βιβλίων «Ακολουθώντας το Πεπρωμένο» Οδοιπορικό 1 και 2 Αφορμή, η καταγραφή της ζωής του στα βιβλία αυτά από την προγενέστερη ΕΣΣΔ μέχρι τις μεταγενέστερες Ρωσία και Ουκρανία, όπου ο ίδιος έζησε, σπούδασε, εργάστηκε και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, μεταφέροντας το κλίμα στην καθημερινότητα των ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

σχετικα ondemand