Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο | 12.08.2023

Εκτάκτως σήμερα 11:00-13:00.

Στην πρώτη ώρα της εκπομπής εξετάζεται πού οφείλεται η αύξηση τελευταία των τιμών στην αγορά ενέργειας, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, αν η Ευρώπη είναι σήμερα καλύτερα θωρακισμένη από πλευράς επάρκειας και λογικής τιμολόγησης και ποια θα είναι η επίδραση της πράσινης μετάβασης στις αγορές. Καλεσμένος, ο Μιχάλης Μαθιουλάκης Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής-Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ-Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

Ακόμη, μια περιήγηση στα Βαλκάνια με σταθμούς τη Β. Μακεδονία, που ετοιμάζεται να μπει σε καινούργια κρίση με αφορμή τη νέα Συνταγματική μεταρρύθμιση, το Κοσσυφοπέδιο όπου μαίνεται η αντιπαράθεση Αλβανών και Σέρβων στους βόρειους και σερβοκρατούμενους Δήμους της χώρας και η οικονομική ανάπτυξη Βουλγαρίας και Σερβίας που είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, ειδική σε βαλκανικά θέματα.

Την δεύτερη ώρα παρουσιάζεται η κατάσταση με την ουκρανική αντεπίθεση, τι θα σημάνει για τη δυτική στήριξη η έλλειψη προόδου, η εσωτερική κατάσταση των δύο εμπολέμων, καθώς και η τύχη που μπορεί να έχουν διαμεσολαβητικές προσπάθειες και ειρηνευτικά σχέδια. Συνομιλητής μας, ο Παναγιώτης Σωτήρης – Δημοσιογράφος-Αναλυτής που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και τέλος, μια επίσκεψη στο χωριό Σκούπα της Παλαιοχώρας Άρτας, όπου επαναλαμβάνεται έπειτα από διακοπή τριών χρόνων λόγω πανδημίας, το Φεστιβάλ του Αράχθειου Θεάτρου. Ανάμεσα στον ποταμό Άραχθο και τα Τζουμέρκα Όρη από το 2007 πραγματοποιείται ένα Φεστιβάλ με σημαντικές αξιώσεις για έναν μικρό και απομακρυσμένο τόπο,  με εκδηλώσεις μουσικής και κυρίως θεάτρου. Ένας θεσμός, όπως και το πέτρινο θέατρο που αποτελούν μια δωρεάν προσφορά, χωρίς επιδοτήσεις, εισιτήρια και χορηγούς της Ρίτας Μυστακοπούλου- Νάστου και του συζύγου της Ηλία Νάστου, απόστρατου Ναυάρχου και γιατρού.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

σχετικα ondemand