Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο | 05.08.2023

Εκτάκτως σήμερα 11:00-13:00.

Στην πρώτη ώρα επιχειρείται μια αρχική εξαγωγή συμπερασμάτων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που αρχίζουν να γίνονται ορατές και εξετάζονται οι πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα κεντρικό κράτος, Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και κοινωνία των πολιτών. Συμμετέχει ο Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης.
Επίσης, αναλύεται η σημαντική αύξηση ασθενών με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές βαριάς άνοιας σε Ελλάδα και διεθνώς λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, η ανακάλυψη νέων θεραπειών, καθώς και ο σχεδιασμός που απαιτείται από το κράτος, τις υπηρεσίες υγείας και τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης που θα μεγεθυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Την δεύτερη ώρα εξετάζεται το πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα, η περίπτωση ένοπλης επέμβασης της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής με εμπλοκή σειράς χωρών, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Δυτικό Σαχέλ, αλλά και η μεταφορά στην περιοχή ενός “νέου ψυχρού πολέμου”. Καλεσμένος, ο Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επίσης, κατά πόσον άλλαξε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετά τις τουρκικές εκλογές και τη νέα επικράτηση Ερντογάν, σε σχέση με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τελικά την Ελλάδα; Προσκεκλημένος, ο Αγγελος Συρίγος, πρώην Υφυπουργός, βουλευτής και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

σχετικα ondemand